Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Στους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών, της Κατάρτισης και της Μα
θητείας απευθύνεται η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της, με την οποία εξορμούν τα μέλη της Οργάνωσης στις σχολές, καλώντας τους σπουδαστές να οργανωθούν και να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων:
«Ολοι εμείς που ζούμε και ξέρουμε τι σημαίνει εγκατάλειψη και υποβάθμιση στη σχολή, προβλήματα στην πρακτική, τις ειδικότητες, εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς, που βιώνουμε τη φτώχεια στο σπίτι, είμαστε πολλοί.
Ολοι εμείς, εάν ενωθούμε και παλέψουμε, είμαστε μια τεράστια δύναμη. Μαζί με τους συναδέλφους μας, από την πρώτη μέρα στη σχολή και στη δουλειά, να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά.
Γιατί έχουμε δικαίωμα να μάθουμε, έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πρακτική, έχουμε δικαίωμα να δουλέψουμε, έχουμε δικαίωμα να πληρωνόμαστε για να ζούμε μια αξιοπρεπή ζωή.
Γιατί δικαιούμαστε:
-- Χρηματοδότηση για όλες τις σχολές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για σύγχρονα εργαστήρια, υποδομές, βιβλία. Για να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για αναλώσιμα και υλικά. Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενα γεύμα σε όλες τις σχολές. Δωρεάν στέγαση για όσους βρίσκονται μακριά από τις πόλεις τους.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: Παρέμβαση για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015

Να παρθούν άμεσα μέτρα αποζημίωσης των πληγέντων και να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ζητά η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, που χτες προχώρησε σε σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Με ανακοίνωσή της, εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της στους πληγέντες κατοίκους του Δήμου και υπογραμμίζει ότι οι καταστροφές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.
Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, στο Χαϊδάρι και σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα, κάθε τέτοια εποχή γινόμαστε μάρτυρες καταστροφών από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα. Στο Δήμο μας, για ακόμα μια φορά, η πλημμύρα έπληξε κατοικίες, δημοτικά κτίρια και σχολεία, ενώ δρόμοι πλημμύρισαν, χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα και από τύχη, ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα.
Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια, με τα λιγοστά συνεργεία και τεχνικά μέσα του Δήμου και τεχνικά μέσα που έχουν σταλεί από άλλους δήμους και φορείς, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές, για την άντληση των υδάτων, αλλά και την αποκομιδή των τόνων λάσπης που το νερό έφερνε μαζί με χαλίκια και πέτρες από το βουνό. Μέχρι αυτές τις ώρες γίνεται προσπάθεια και θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, στο πλάι του χαϊδαριώτικου λαού, που παλεύει με κάθε μέσο να προστατέψει την περιουσία του.
Οι καταστροφές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να μην πληρώνουν οι μαθητές τα ξενόγλωσσα βιβλία



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Η Γενική Συνέλευση της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, με βάση την οποία οι μαθητές των ΕΠΑΛ καλούνται να πληρώσουν για να τους παρασχεθεί το βιβλίο της Αγγλικής Γλώσσας. Η ΕΛΜΕ θεωρεί πως «δεν μπορεί ν' αποτελεί δικαιολογία, για οποιαδήποτε ολιγωρία από πλευράς των σωματείων του κλάδου μας, το γεγονός πως η πληρωμή των βιβλίων Αγγλικής Γλώσσας (και γενικά των ξενόγλωσσων βιβλίων) είναι, όπως λέγεται, "μια διαδεδομένη εδώ και χρόνια πρακτική" στα Γενικά Λύκεια (σε πολλές περιπτώσεις και σε κάποια Γυμνάσια). Ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε ν' ανεχόμαστε αυτή την πρακτική που παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα των μαθητών μας. Πολύ περισσότερο που σήμερα επιχειρείται να επεκταθεί "η πρακτική αυτή" και στα ΕΠΑΛ, που κατά τεκμήριο σπουδάζουν τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνει η ΕΛΜΕ.
Η ΕΛΜΕ απαιτεί να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των βιβλίων Αγγλικής Γλώσσας και καλεί τους εκπαιδευτικούς από κοινού με τους μαθητές και τους γονείς να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Παιδεία.
Το παραπάνω Ψήφισμα της Α' ΕΛΜΕ το κατέθεσαν στη Βουλή, ως αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν. 4336/2015: Μέχρι και 17 χρόνια παραπάνω δουλειά για χιλιάδες ασφαλισμένους!



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Περίπου 150.000 ασφαλισμένοι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται σταδιακά
Από μερικούς μήνες μέχρι και 17 χρόνια επιπλέον δουλειάς «φορτώνει» σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. γυναίκες με ανήλικο που το 2010 είχαν τις απαιτούμενες μέρες Ασφάλισης, αλλά δεν είχαν το ηλικιακό όριο) η κυβέρνηση, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε χτες και εξειδικεύει τις διατάξεις του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου 4336.
Η εγκύκλιος συνοδεύεται από δύο πίνακες και καθορίζει τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 150.000 ασφαλισμένους, που μέχρι την ψήφιση του νόμου (18/8/2015) υπάγονταν σε ειδικό καθεστώς.
Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015.
Ολοι αυτοί προβλέπεται μέχρι το 2022 να συγκλίνουν σταδιακά με τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι το 67ο έτος της ηλικίας, ή όποτε ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τις 12.000 μέρες ασφάλισης μεταξύ 62ου και 67ου έτους.
Ο βηματισμός της αύξησης των ορίων αποτυπώνεται στους δύο πίνακες της εγκυκλίου και του αντίστοιχου νόμου. Στον πρώτο απ' αυτούς, εμπίπτουν όσοι ασφαλισμένοι, με βάση τις προγενέστερες διατάξεις, μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος, με περισσότερες από 10.500 μέρες ασφάλισης.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Νέα ωμή ομολογία του ναζιστικού εγκληματικού της χαρακτήρα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Ενα ακόμα βίντεο ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας, που αναδεικνύει το ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Στο εν λόγω βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αρχηγός της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος, μιλάει δημόσια στο τάγμα εφόδου της ΧΑ στη Νίκαια, λίγο μετά τον ξυλοδαρμό της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη από τον Ηλ. Κασιδιάρη. Μέσα σε ένα από τα γνωστά εμετικά του παραληρήματα, προτρέπει εμμέσως πλην σαφώς τους χρυσαυγίτες να συνεχίσουν να επιδίδονται σε τέτοιου είδους βιαιοπραγίες!
Τους λέει χαρακτηριστικά: «Τα μάθατε τα νέα; Ανέβηκε δύο μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις» το ποσοστό της Χρυσής Αυγής μετά το περιστατικό με την Λ. Κανέλλη, και συνεχίζει: «Ας το πάρουν απόφαση. Δεν τελειώνει ο αγώνας έτσι εύκολα. Και αν νομίζουν τα ορφανά του Μαρξ και του Στάλιν, οι διάφορες Κανέλλη και οι διάφορες Δούρου, και οι Τσίπρες, ότι θα σταματήσουν το ποτάμι το εθνικιστικό, το κάνανε κι άλλη φορά και τους θάψαμε στο Γράμμο και στο Βίτσι και νικήσαμε. Αυτό θα ξαναγίνει αν το θέλουν».
Σε σχόλιό του για το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

Δημήτρης Κουτσούμπας: Κανένας νέος φόρος στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015

Το απόγευμα χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής ενημέρωσαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κάθετη αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, γεγονός που θα επιβαρύνει παραπέρα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής πρεσβείας Αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, με αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής πρεσβείας, τον πρέσβη, Μαρουάν Τουμπάσι, και τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της πρεσβείας, Μουχάνταντ Ζαράρ.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του παλαιστινιακού προβλήματος και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Καταδικάστηκε η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη επίθεση του ισραηλινού κράτους κατά του παλαιστινιακού λαού, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα, την οποία υποστηρίζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και έθεσε επιγραμματικά τις θέσεις του ΚΚΕ για το Παλαιστινιακό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ανακοίνωση για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Με επιδότηση ΟΗΕ - ΕΕ η Ελλάδα γίνεται σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό:
«"Επιδότηση υποκρισίας" πρέπει να πάρει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ψήφισε επώδυνες και επικίνδυνες για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό αποφάσεις, αλλά ισχυρίζεται κιόλας ότι δήθεν τις απέτρεψε. Με τις αποφάσεις της συνόδου, που συμπληρώνουν προηγούμενες αποφάσεις για τη δημιουργία των κέντρων διαλογής προσφύγων (hot-spots), η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΟΗΕ και ΕΕ, χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 - για αρχή - εγκλωβισμένων προσφύγων. Επιπλέον, μετά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για το "κλείσιμο" των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και για ανάθεση στον Frontex της αποτροπής - καταστολής των προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Ξανά τα ίδια παραμύθια...



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Και να που ζούμε και πάλι μια περίοδο ...«σκληρής διαπραγμάτευσης». Να που ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, στελέχη της, σ' ένα απίστευτο κρεσέντο κοροϊδίας σε βάρος του λαού, προσπαθούν να πείσουν ότι «αντιστέκονται», ότι υπάρχει «ισχυρή αντιπαράθεση», ότι είναι «σκληροί απέναντι στους δανειστές» και το κάνουν αυτό για το καλό των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων ζευγαριών. Το έργο αυτό το έχει ξαναδεί ο κόσμος. Τώρα το βλέπει με αφορμή έναν ακόμη έλεγχο της τρόικας, προκειμένου ν' ανάψει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση του δανείου. Από τον περασμένο Φλεβάρη έως τον Ιούλη, το είχε ξαναδεί με αφορμή τη χρηματοδότηση που ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ. Και βέβαια, το περίφημο «κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση» το έχουμε ζήσει και από προηγούμενες κυβερνήσεις, που κάθε φορά που διαπραγματεύονταν για το «καλό μας», κόβονταν συντάξεις, μισθοί, δικαιώματα, γίνονταν απολύσεις, ακρίβαιναν είδη βασικής ανάγκης.
Εχει μια σημασία να δούμε τι έχει προηγηθεί της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που λέει η κυβέρνηση. Αύξηση του φόρου σε είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται η λαϊκή οικογένεια για να ζήσει. Μείωση των συντάξεων και των μισθών μέσω επιβολής εισφοράς. Τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

28η ΟΚΤΩΒΡΗ - ΚΑΤΟΧΗ: Η αστική τάξη δεν πάλεψε για την απελευθέρωση αλλά για να στεριώσει την εξουσία της



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 25 Οχτώβρη 2015
Η 28η του Οκτώβρη είναι γνωστή ως η επέτειος που ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του για να πολεμήσει ενάντια στην ιμπεριαλιστική εισβολή του ιταλικού φασισμού στα 1940 και ενώ μαινόταν ήδη ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα έγραψε την περίοδο του πολέμου, αλλά και στη συνέχεια, τις πιο λαμπρές σελίδες της λαϊκής πάλης.
Ένα ζήτημα, σχετικά με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ανάμεσα σε άλλα βρίσκεται στο πεδίο της ιδεολογικής διαπάλης της περιόδου είναι το ζήτημα της εξουσίας. Τα «σύγχρονα αστικά ρεύματα» στη μελέτη της Ιστορίας επιδιώκουν να αφαιρέσουν το ταξικό στοιχείο από την αντιφασιστική πάλη, προκειμένου να πείσουν τις λαϊκές μάζες πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη διαιώνιση του καπιταλισμού. Αποσιωπώντας το γεγονός πως στην απελευθερωτική πάλη κατά του άξονα η αστική τάξη δεν πήρε μέρος, γι' αυτό άλλωστε δε γιορτάζει την απελευθέρωση, ενώ ταυτόχρονα πάσχιζε εν μέσω πολέμου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις διατήρησης της εξουσίας της μετά το τέλος του.
Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, ακόμη πριν από τον πόλεμο και στη διάρκεια της προετοιμασίας του προετοιμαζόταν η ίδια να αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις, φροντίζοντας η πάλη της ενάντια στο εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική, με αποκορύφωμα τότε την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου από τον Μεταξά. Το καθεστώς της οποίας αρνήθηκε να απελευθερώσει τους κρατούμενους στις φυλακές και τις εξορίες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, προκειμένου, όπως ζητούσαν, να σταλούν εθελοντικά στο πολεμικό μέτωπο.

Γκρεμίζουν συθέμελα το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να σημάνει συναγερμός!



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 25 Οχτώβρη 2015
Με άθλια επιχειρήματα και με συκοφαντίες σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις ανατροπές που ετοιμάζει για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου
Η ανακοίνωση του πορίσματος της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό που είχε συστήσει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που έβαζαν το πλαίσιο των νέων ανατροπών, προκάλεσαν ανησυχία και αντιδράσεις από ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Μπροστά στον κίνδυνο διόγκωσης αυτού του κλίματος δυσαρέσκειας και ενώ ήδη εκατοντάδες σωματεία βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων και προετοιμάζονται για την πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναπροσαρμογή της επικοινωνιακής της πολιτικής και της προπαγάνδας της.
Ετσι, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινωνικής Πολιτικής, οι διαρροές που έβγαιναν από το Μαξίμου ήταν πως δήθεν «δεν τους εκφράζει το πόρισμα της Επιτροπής», πως «η κυβέρνηση θα διαμορφώσει τη δική της πρόταση», ενώ την ίδια στιγμή που κυβερνητικά στελέχη σαφώς ανακοίνωναν νέες μειώσεις στις συντάξεις, μέχρι και κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, με σχόλιά τους έσπευδαν να καθησυχάσουν ότι «δε θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις», ότι η ενσωμάτωση των επικουρικών στην κύρια γίνεται δήθεν για να σωθούν, πως η «μεταρρύθμιση» που ετοιμάζεται θα εξασφαλίσει «αξιοπρεπείς συντάξεις και όχι φιλοδωρήματα».

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ο «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ Νέο «αφήγημα», ίδια στρατηγική



Του Νίκου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 25 Οχτώβρη 2015
Η κυβέρνηση παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα το νέο «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας. «Οδικός χάρτης» ο οποίος καθορίζεται από τη νέα συμφωνία - μνημόνιο με το κουαρτέτο (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Σημαντικό σταθμό στο κυβερνητικό «αφήγημα» αποτελούν η πρώτη «αξιολόγηση» της πορείας υλοποίησης του προγράμματος και η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, που εφόσον αυτά υλοποιηθούν, θα ακολουθήσει μία σειρά εξελίξεων με θετικό τάχα περιεχόμενο1.
Οι εξελίξεις αυτές συνοψίζονται στα παρακάτω:
Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, με στόχο τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και την εξυπηρέτησή του. Ομως, η όποια νέα αναδιάρθρωση προϋποθέτει τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνουν οι δύο προηγούμενες, το «κούρεμα» της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις ύψους 50 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το τρίτο μνημόνιο. Αλλά και όποια μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους προκύψει από αυτήν, δε θα οδηγήσει στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την αποτροπή απωλειών, αλλά αντίθετα τα επιπλέον κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν, θα στηρίξουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η αποδέσμευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν με βάση τη συμφωνία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η εκταμίευση των 4,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόκειται για χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά και για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας, στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Καραμπινάτα ψέματα σε βάρος της αγροτιάς



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Με καραμπινάτα ψέματα και παραπλανητικές υποσχέσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να τιθασεύει το κύμα οργής και αγανάκτησης που έχουν προκαλέσει στην αγροτιά τα αντιαγροτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Οι μικρομεσαίοι αγρότες σ' όλη τη χώρα ξεκίνησαν κατά τόπους κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν πανελλαδικά στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων - μαζί με τα άλλα που προωθούνται μέσω της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, όπως το πετσόκομμα των επιδοτήσεων/ενισχύσεων έως 50% μέχρι το 2019, οι νέοι αποκλεισμοί από τις επιδοτήσεις και οι νέοι περιορισμοί στην παραγωγή κ.ά. - θα τους πετάξει, πολύ γρήγορα, στον Καιάδα της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος, ώστε να προχωρήσει παραπέρα η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα του τρίτου μνημονίου κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προωθούνται άμεσα από την κυβέρνηση, είναι: Φορολογία από 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Υπερτριπλασιασμός της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος, από 27,5% μέχρι και 100%. Τριπλασιασμός της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ. Εχουν προηγηθεί άλλα μέτρα που πάρθηκαν πρόσφατα, όπως: Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από το 13% στο 23%. Κατάργηση της Επιστροφής Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, που σημαίνει αύξηση των αγροτικών εξόδων για καύσιμα πάνω από 40%. Αύξηση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Επέκταση του ΕΝΦΙΑ σε αποθήκες και χωράφια.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Πέτυχε μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015

Τη μείωση των τροφείων του Πολυκοινωνικού Κέντρου στην Αλεξανδρούπολη και την έκπτωση στις τρίτεκνες οικογένειες και σε αυτές των οποίων και τα δύο παιδιά φοιτούν σε παιδικό σταθμό, πέτυχε, μετά από παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ) μαζί με πλήθος γονέων.

Αρχικά, το ΔΣ του Πολυκοινωνικού Κέντρου είχε αποφασίσει την επιβολή τσουχτερών τροφείων κι εκεί που δεν υπήρχαν, όπως στις οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 0 έως 10.000 ευρώ, διπλασιασμό και τριπλασιασμό στις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα από 10.000 και πάνω.

Μετά τη δυναμική κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να μην πληρώνουν τροφεία όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 5.000, να πληρώνουν τροφεία 10 ευρώ όσοι έχουν εισόδημα έως και 10.000, 20 ευρώ όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 12.000, 30 ευρώ όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 15.000, 45 ευρώ για εισόδημα μέχρι 20.000 κ.ο.κ.

Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του οργανωμένου αγώνα για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια και σημειώνει ότι θα δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των τροφείων.

Παράλληλα, συνεχίζει τον αγώνα για:

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος



Συνεχίζουν να έρχονται κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Σε βδομαδιάτικο ρεκόρ έφτασε ο αριθμός εισροής μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Κατά το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το περασμένο πενθήμερο, καταγράφηκε είσοδος 48.000 ανθρώπων.
Εξάλλου, σώος εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ένας από τους 14 αγνοούμενους πρόσφυγες. Πρόκειται για 32χρονο, ο οποίος έγινε αντιληπτός και περισυνελέγη από μετανάστες που επέβαιναν σε άλλη λέμβο που είχε προορισμό τη Σάμο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων αγνοούμενων μεταναστών συνεχίζονταν και προχτές.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, το πρωί της Πέμπτης στο νησί παρέμεναν περισσότεροι από 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Από αυτούς οι 1.500 δεν είχαν καταγραφεί, ενώ περίπου 8.500 καταγράφηκαν και μένουν είτε στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ, είτε σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρά της, είτε σε πρόχειρα καταλύματα και σκηνές στο λιμάνι και τους δρόμους.
Παράλληλα, Ερώτηση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε το ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στην υπηρεσία του και ειδικότερα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως μετά την κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος αναφέρουν:

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ: Να αξιοποιηθούν οι κατασκηνώσεις για τη φιλοξενία προσφύγων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015

Να αξιοποιηθούν οι κατασκηνώσεις του Δήμου για τη φιλοξενία προσφύγων πρότεινε, κατά τη συνεδρίαση του προχτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γ. Μουζάλα, που κάνουν λόγο για μονιμοποίηση ουσιαστικά της λειτουργίας του χώρου του Ελαιώνα, ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε στην τοποθέτησή του: «Εδώ έχουμε πάρει μια απόφαση για τον Ελαιώνα, ως προσωρινού χώρου φιλοξενίας, για να την τηρήσουμε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Συντονισμένη δράση για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015 Κοινή συνέντευξη Τύπου από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία



Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συνδικαλιστές από το χώρο της ΥγείαςΑγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας ανακοίνωσαν σωματεία και εκπρόσωποι εργαζομένων από νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης και άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρώτη άμεση κινητοποίηση έγινε την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, έξω από τα γραφεία των ΥΠΕ, στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση στις 5 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη και κλιμάκωση με τη συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Διαμαρτυρίες Μουσικών Σχολείων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Σε μουσική διαμαρτυρία προχώρησαν χτες το πρωί οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, απαιτώντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι μαθητές προχώρησαν από το πρωί σε αποχή από τα μαθήματά τους και συγκεντρώθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, παίζοντας μουσική και φωνάζοντας συνθήματα.
Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη 21/10, αρκετές αίθουσες του σχολείου πλημμύρισαν από την έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να μην κάνουν μάθημα. Οι μαθητές ζητούν να αντιμετωπιστούν τα κτιριακά προβλήματα, να καλυφθούν οι ελλείψεις σε καθηγητές γενικής και μουσικής παιδείας, καθώς επίσης να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα δρομολόγια των λεωφορείων.
Αντίστοιχα, πορεία στους δρόμους της Γαστούνης, στην Ηλεία έκαναν την Τετάρτη οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των δεκαπενταμελών τους συμβουλίων (Γυμνασίου και Λυκείου), διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με ελλείψεις εκπαιδευτικών, πληρωμές βιβλίων κ.ά. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο της πόλης, όπου οι μαθητές κοινοποίησαν τα αιτήματά τους στο δήμαρχο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την επίσκεψη Ολάντ: Ηρθε να στηρίξει μνημόνια και επενδύσεις επικερδείς για τα μονοπώλια



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ, σημειώνει:
«Βασικοί στόχοι της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου είναι αφενός η ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να υλοποιήσει άμεσα και χωρίς καμιά καθυστέρηση την αντιλαϊκή συμφωνία και αφετέρου η προώθηση επενδύσεων απ' τις οποίες κερδισμένα θα βγουν τα γαλλικά και τα ελληνικά μονοπώλια, που θα ωφεληθούν όχι μόνο από το ζεστό χρήμα του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και από τις διακρατικές συμφωνίες που συζητούνται για την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, του νερού, των σιδηροδρόμων κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος Για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015

Οι κυβερνητικές ευθύνες για τις καταστροφές είναι τεράστιες
Για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:
«Οι κυβερνητικές ευθύνες για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες, που στοίχισαν ακόμα και μια ανθρώπινη ζωή, είναι τεράστιες. Για μια ακόμα φορά, ο ελληνικός λαός βλέπει τους κόπους του και ακόμα και τη ζωή του να χάνονται λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, που οφείλονται στην έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα, τελικά στην περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα.
Εχει καταστεί μόνιμο φαινόμενο από τις πρώτες καταιγίδες του χρόνου να πλημμυρίζουν πόλεις, δρόμοι, λαϊκές κατοικίες και χώροι δουλειάς, να τίθεται σε κίνδυνο η περιουσία, αλλά ακόμα και η ζωή των λαϊκών οικογενειών. Γι' αυτό και το κυβερνητικό επιχείρημα περί "έκτακτων καιρικών φαινομένων" πέφτει στο κενό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το ίδιο σκηνικό με τις πλημμύρες επαναλαμβάνεται, ακόμα και περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο και συνεπώς δεν πρόκειται για κακοκαιρία που "χτυπάει μια φορά στα χίλια χρόνια" αλλά απλά για μια έντονη φθινοπωρινή βροχή.