Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΑΕΔ: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους 5μηνίτες στους δήμους

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τρί, 29/09/2015 - 18:19
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 29 Σεπτέμβρη οι 5μηνίτες εργαζόμενοι σε δήμους στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, απαιτώντας την εφαρμογή των προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας στο σύνολό της και σε αυτούς. Στην κινητοποίηση κάλεσαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα 5μηνιτών στους δήμους, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ θέτοντας το πλαίσιο αιτημάτων τους, όπως για παράδειγμα να ισχύει και για αυτούς κανονικά το δικαίωμα χορήγησης κανονικής άδειας, γονεϊκής άδειας ή αναρρωτικής άδειας και να παύσει το καθεστώς που ισχύει σήμερα που αν λάβουν τέτοιου είδους άδεια επιμηκύνεται η παραμονή τους στο πρόγραμμα ανάλογα τις ημέρες που έκαναν χρήση τέτοιων κατηγοριών άδειας χωρίς να αμείβονται για την κάθε ημέρα της απουσίας τους.

Παρέμβαση της Αλ. Μπαλού στο «Mega»

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Τρί, 29/09/2015 - 11:06
Οι εργαζόμενοι και ο λαός ανεξάρτητα από το τί ψήφισαν, δεν πρέπει να συναινέσουν στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, επεσήμανε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Mega», το πρωί της Τρίτης, 29 Σεπτέμβρη 2015.
Είναι αναγκαίο να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να μην αποδεχθούν να χαμηλώσουν τον πήχυ σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. 
Επεσήμανε ότι να μην περιμένουν και να μην πιστέψουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα βρει ισοδύναμα για την ήπια προσαρμογή του τρίτου μνημονίου ενώ η υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους, προειδοποίησε ότι θα φέρει νέα μέτρα, όπως απέδειξε και το κούρεμα που έγινε με το PSI.

Αναστηλώνοντας τη σοσιαλδημοκρατία



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015

Το φθινόπωρο του 2012, ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Γερμανία, δήλωνε: «Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία πρέπει πάντως να συνειδητοποιήσει ότι ο συνομιλητής της στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ».
Από τότε, βεβαίως, έχουν μεσολαβήσει πολλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχτεί σε δύναμη της νέας σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, έχοντας ενσωματώσει στους κόλπους του τμήμα του παλιού ΠΑΣΟΚ, έχοντας αναδειχτεί σε δύναμη κυβερνητικής εναλλαγής, έχοντας θέσει ως στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, έχοντας ψηφίσει και αναλάβει την υλοποίηση του 3ου μνημονίου.
Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει η επιθυμία του πραγματικότητα. Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να έλαβε πρόσκληση απ' τον Τζ. Πιτέλα, τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ, να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις συνόδους τους.
***
Η προσέγγιση προϋποθέτει και την καλλιέργεια του εδάφους στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να προετοιμαστεί για μια τέτοια εξέλιξη.
Κάπως έτσι άρχισαν τα «παραμύθια» όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρυμουλκήσει τη σοσιαλδημοκρατία σε «αριστερά» νερά, που θέλουν να κάνουν το λαό να ξεχάσει ότι έχει ο ίδιος ρυμουλκηθεί προ πολλού στα νερά της σοσιαλδημοκρατίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Υπόθεση «Φολκσβάγκεν»: Η πολιτική της ΕΕ εξυπηρετεί τα μονοπώλια



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σε παρέμβαση - Ερώτησή της προς την Κομισιόν για τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη «Φολκσβάγκεν», η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:
«Πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων παραποίησης της εκπομπής ρύπων της "Φολκσβάγκεν" σε οχήματά της αποκαλύπτουν ότι η Επιτροπή και η γερμανική κυβέρνηση γνώριζαν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού (defeat devices) ή τουλάχιστον ήταν ενήμερες από το 2013, από έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών και καταγγελίες. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ακόμη στο ρόλο που έπαιξε στα όργανα της ΕΕ η δράση του "λόμπι" των επιχειρήσεων αυτοκινητοβιομηχανίας, που χρηματοδοτήθηκε με πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ. Τα "λόμπι" αποτελούν ειδικές ομάδες δράσης των μονοπωλίων για τη διαμόρφωση πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ και κυβερνήσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά τους.

Διαμαρτυρία για τους Παιδικούς Σταθμούς



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό 1.500 βρεφών και νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Αθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ενωση Συνταξιούχων. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι στο Δήμο Ηρακλείου «τα παιδιά που αποκλείστηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξής τους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, μετρούν τα 1.500, ενώ οι αιτήσεις είχαν φτάσει στις 3.500».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ: Απλήρωτοι για τέσσερις μήνες οι συμβασιούχοι



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Διαμαρτυρία χτες στο Δημαρχείο. Στο πλευρό τους σωματεία και φορείς της περιοχής
Απλήρωτοι για τέσσερις μήνες, από τον Ιούνη μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2015, είναι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για περίπου 30 απασχολούμενους μέσω ΕΣΠΑ, που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Δίπλα σε αυτούς, απλήρωτοι για τον Ιούνη είναι οι ωρομίσθιοι καθηγητές των πολιτιστικών τμημάτων και για τον Ιούνη και Ιούλη οι γυμναστές του Δήμου.
Οι εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει Συντονιστική Επιτροπή και κινητοποιούνται για τα δεδουλευμένα τους. Χτες το πρωί, προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας. Στη συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο, δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση και έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες στάσεις εργασίας, σήμερα Τρίτη και την Παρασκευή (8 π.μ. έως 12 μ.).

Λήγει το πρόγραμμα των δομών για τη φτώχεια



Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Τηλεφωνική επικοινωνία με την αναπληρώτρια υπουργό για Θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, είχε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με θέμα τις «Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας». Πρόκειται για δομές που φτιάχτηκαν για τη διαχείριση της φτώχειας, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και με τις συνέπειες να οξύνονται για τη λαϊκή οικογένεια, εξαιτίας της πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου.
Το πρόγραμμα για τη λειτουργία αυτών των δομών λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη. Αφορά περίπου 256 δομές (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια κ.λπ.), που λειτουργούν σε 66 δήμους και στα οποία απασχολούνται 1.112 εργαζόμενοι. Μέσα σε δύο χρόνια, περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί σ' αυτές τις δομές, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του προβλήματος και την απουσία κάθε άλλου μέτρου για την ουσιαστική τους στήριξη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Αναδιάρθρωση χρέους και καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτουν το τσάκισμα του λαού



Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Ιδρυμα «Κλίντον», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να στείλει στο λαό το βαρύτατο λογαριασμό του τρίτου μνημονίου των 86 δισ., ο κ. Τσίπρας, απ' τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνεχίζει την κοροϊδία ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θ' αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία. Στην πραγματικότητα, το τσάκισμα του λαού είναι το προαπαιτούμενο της όποιας αναδιάρθρωσης χρέους και καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα "τσεπώσουν" τα όποια ποσά εξοικονομηθούν απ' αυτήν.

Οι «τίμιοι διαμεσολαβητές»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας που τα ιμπεριαλιστικά γεράκια των ΗΠΑ και τα αφεντικά μεγάλων οικονομικών μονοπωλίων τον καλωσορίζουν τόσο θερμά. Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος Ελληνας πρωθυπουργός, που, εκπροσωπώντας συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, εκπροσωπώντας το ελληνικό κεφάλαιο, κάνει ένα ακόμα «τουρ» στις ΗΠΑ. Επισκέπτεται τους «τίμιους διαμεσολαβητές» (έτσι τους είχε αποκαλέσει ο Γ. Βαρουφάκης τον περασμένο Απρίλη) ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και ηγέτες της Ευρωζώνης. Επισκέπτεται εκείνους που τους είχε ευχαριστήσει ο Γ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιούλη και την επίτευξη συμφωνίας που έφερε την αντιλαϊκή λίστα με τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έπαιξε συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων των ΗΠΑ με αυτά της Γερμανίας, σχετικά με το μέλλον και την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, γι' αυτό και στηρίχτηκε από τους «Αμερικανούς συμμάχους», αλλά και από Γάλλους και Ιταλούς και μάλιστα πολύμορφα. Μια ακόμα απόδειξη ότι η περίφημη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ήταν για λογαριασμό του λαού ανάμεσα στη μικρή, αδύναμη Ελλάδα και τους ξένους, αλλά έγινε στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για λογαριασμό των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Επιμένει η Περιφερειακή Αρχή Αττικής στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Δευ, 28/09/2015 - 18:55
Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr» για τις μεθοδεύσεις της Περιφερειακής Αρχής Αττικής να προχωρήσει σε δράσεις εορτασμών σχετικών με την απελευθέρωση της Αθήνας, «αποφορτισμένες» από την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της προσπάθησε να ανασκευάσει, επιβεβαιώνοντας όμως απόλυτα το ρεπορτάζ.
Το ίδιο το ύφος της ανακοίνωσης, που ειρωνικά κάνει λόγο για «κομματική εφημερίδα του ΚΚΕ», για υπηρέτηση «εργαλειακής αντίληψης της ιστορίας» και «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», χαρακτηρίζει την Περιφερειακή Αρχή και εξηγεί γιατί οι παρατάξεις του κ. Σγουρού, της ΝΔ, ακόμα και της Χρυσής Αυγής στηρίζουν τις προτάσεις της πλειοψηφίας επί του θέματος.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Δευ, 28/09/2015 - 17:14  Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 28/09/2015 - 21:03

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Σεπτέμβρη το ΠΑΜΕ, καθώς στο υπουργείο συνεδρίαζε σήμερα η λεγόμενη  «Επιτροπή Σοφών», η οποία μορφοποιεί τα νέα αντιασφαλιστκά μέτρα του 3ου μνημονίου.
Με συνθήματα όπως «Απλήρωτη εργασία, κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού» και «Όχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική» εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι τόνισαν ότι οι προτάσεις της «Επιτροπής Σοφών» επιστρέφονται ως απαράδεκτες.
Επισήμαναν ότι η αντιασφαλιστική επίθεση είναι αποφασισμένη με βάση τη συμφωνία του 3ου μνημονίου και τονίζουν ότι μόνο ένα λαϊκό ποτάμι εργατών, αυτοαπασχολουμένων, νέων και συνταξιούχων μπορεί να τους σταματήσει.
Εργαζόμενοι και άνεργοι υπογράμμισαν ότι δεν θα δεχτούν τη λογική των ψίχουλων και τις συντάξεις πείνας, δεν θα δεχτούν να γίνει η ασφάλιση δικαίωμα των λίγων.

Επιμένει η Περιφερειακή Αρχή Αττικής στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Δευ, 28/09/2015 - 18:55
Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr» για τις μεθοδεύσεις της Περιφερειακής Αρχής Αττικής να προχωρήσει σε δράσεις εορτασμών σχετικών με την απελευθέρωση της Αθήνας, «αποφορτισμένες» από την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της προσπάθησε να ανασκευάσει, επιβεβαιώνοντας όμως απόλυτα το ρεπορτάζ.
Το ίδιο το ύφος της ανακοίνωσης, που ειρωνικά κάνει λόγο για «κομματική εφημερίδα του ΚΚΕ», για υπηρέτηση «εργαλειακής αντίληψης της ιστορίας» και «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», χαρακτηρίζει την Περιφερειακή Αρχή και εξηγεί γιατί οι παρατάξεις του κ. Σγουρού, της ΝΔ, ακόμα και της Χρυσής Αυγής στηρίζουν τις προτάσεις της πλειοψηφίας επί του θέματος.

ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Οι... ψίθυροι, η ΟΥΕΦΑ και η πραγματικότητα







Αίσθηση είχε προκαλέσει η κατάθεση του Ζινεντίν Ζιντάν στη δίκη της Γιουβέντους για την υπόθεση της χορήγησης αναβολικών στους παίκτες τηςΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
 Το ευχάριστο κλίμα στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου μετά την έναρξη των κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων στη «γηραιά ήπειρο», Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, για τη φετινή περίοδο, χάλασε κάπως απότομα τη βδομάδα που πέρασε. Την ηρεμία και τη χαρά των υπευθύνων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τάραξε ένα δημοσίευμα των «Sunday Times». Σύμφωνα με αυτό, έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα σε παίκτες που αγωνίστηκαν στο Τσάμπιονς Λιγκ την πενταετία 2008 - 2013 αποκάλυψε πως περίπου το 7,7% των ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν είχε κάνει χρήση αναβολικών. Οπως εξηγούσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από εξέταση των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου σε 4.195 δείγματα ούρων που είχαν δοθεί από ποδοσφαιριστές το συγκεκριμένο διάστημα, σε 879 ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης, ενώ σε 68 ανιχνεύθηκαν στεροειδείς ουσίες.

Συνεχίζουμε σταθερά την προβολή της πρότασής μας



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
Η μάχη που δώσαμε σε αυτές τις εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αποτελεί, όπως άλλωστε κάθε μάχη και δράση των κομμουνιστών, μια σημαντική παρακαταθήκη για να διευρύνουμε τη ζύμωση σε πλατιές λαϊκές μάζες, της πολιτικής πρότασης, του προγράμματος του Κόμματος. Είναι μέρος της προσπάθειας για την πολιτική χειραφέτηση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, στην κατεύθυνση της ταξικής πάλης για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Το ΚΚΕ διεξήγαγε ένα σκληρό ιδεολογικο-πολιτικό αγώνα ενάντια στις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», «νέο - παλιό», «ευρώ - δραχμή», που χρησιμοποιούσαν όλα τα κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την εξουσία του κεφαλαίου. Εξήγησε ότι η αντιπαράθεση για το πώς θα διαμορφωθούν πιο ευνοϊκές συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, για «παραγωγική ανασυγκρότηση» ή για «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης», είναι ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα. Ανέδειξε την πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τη μία και το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους από την άλλη.
Το ΚΚΕ, αξιοποιώντας την πείρα των 5 χρόνων της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αναδεικνύει το πραγματικό δίλημμα. Είτε θα συνεχίσουμε στο γνωστό αντιλαϊκό καπιταλιστικό δρόμο με την καπιταλιστική ιδιοκτησία, το καπιταλιστικό κέρδος, την εξουσία του κεφαλαίου, που απαιτεί συνεχώς νέα αντιλαϊκά μέτρα, που γεννά κρίσεις, είτε θα διαλέξουμε άλλο δρόμο, με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, εργατική - λαϊκή εξουσία, με το δρόμο δηλαδή της νέας κοινωνικής οργάνωσης, του σοσιαλισμού. Δείχνοντας ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για το λαό, που προϋποθέτει βεβαίως την πραγματική σύγκρουση, τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, την ανατροπή τους.

Μαχητικά για την οργάνωση της αντεπίθεσης



 Του Μάκη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
Μέσα στο φθινόπωρο η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί. Η αστική τάξη θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τον αρνητικό συσχετισμό σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, που επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Αρνητικό συσχετισμό που αφορά, πρώτα απ' όλα, τη σημερινή κατάσταση του εργατικού κινήματος, το σημερινό επίπεδο της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης. Πάνω σ' αυτό το έδαφος της συντηρητικής αναδίπλωσης, κυριάρχησε στις εκλογές η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «μικρότερου κακού» σε σχέση με τη ΝΔ. Πάνω σ' αυτό το έδαφος ένα σημαντικό μέρος του λαού επέλεξε την αποχή, δεν έκανε το βήμα μιας ενεργητικής αμφισβήτησης της πορείας που επιδεινώνει τη ζωή του. Ωστόσο, αυτός ο αρνητικός συσχετισμός δεν πρέπει να κρύψει τη μεγάλη δυσαρέσκεια προς το αστικό πολιτικό σύστημα, η οποία υπάρχει σε ένα σημαντικό τμήμα του λαού. 
Η παθητική στάση, η στάση απογοήτευσης μπορεί με προϋποθέσεις να μετατραπεί σε δύναμη ανατροπής. Η επόμενη μέρα μπορεί και πρέπει να μην είναι ένας άνετος περίπατος της κυβέρνησης για την υλοποίηση των σχεδίων της άρχουσας τάξης, των καπιταλιστών.
Το φετινό φθινόπωρο της επερχόμενης σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων αποτελεί κρίσιμη στιγμή για την προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, την πολιτική χειραφέτηση του λαού απ' τον πραγματικό αντίπαλό του, την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ.
Η μεγάλη εικόνα της επερχόμενης θύελλας

Ο συσχετισμός δυνάμεων και οι εκλογές



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
Στην ανακοίνωση «Για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη», η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «εκφράζει το συνολικό αρνητικό ταξικό συσχετισμό δυνάμεων, τη γενικότερη υποχώρηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το επίπεδο της ταξικής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς (...)
Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει σταθεροποίηση της αναδίπλωσης, της παθητικής αναμονής και συντηρητικοποίησης ενός μεγάλου τμήματος του λαού. Είναι σε βάρος των εργαζομένων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των παιδιών τους, των συνταξιούχων».
Πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα ψήφισε κόμματα που από την επομένη κιόλας των εκλογών «σηκώνουν τα μανίκια» για να τσακίσουν ό,τι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Για παράδειγμα, περίπου το 80% των ψήφων κατευθύνθηκε στα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει τα δύο προηγούμενα και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.
Τι δείχνει αυτό; Οτι η αστική τάξη, που έχει την πραγματική εξουσία και την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, διατηρεί στο ακέραιο την ικανότητά της να χειραγωγεί και να ενσωματώσει με διάφορους τρόπους τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να την εκτρέπει σε δρόμους ανώδυνους για τον πυρήνα των συμφερόντων της.
Σημαίνει, επίσης, ότι έχει την ικανότητα να παρουσιάζει σαν αδιαμφισβήτητο μονόδρομο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και μέσα εκεί να εναλλάσσει τις διάφορες συνταγές διαχείρισης. Με αυτή την έννοια, ο ταξικός συσχετισμός είναι αρνητικός στο σύνολό του για τους εργαζόμενους και το λαό.

ΟΙ «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ» ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ...



Σπάσε τη σούμα της «συναίνεσης» στην πολιτική που σε τσακίζει! Πάρε τη δική σου θέση στον αγώνα για την ανατροπή της!
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
Συνηθίζεται κάθε φορά μετά τις εκλογές να βγαίνουν από τα διάφορα επιτελεία του συστήματος αναλύσεις επί αναλύσεων για το «μήνυμα της κάλπης», με την κάθε πλευρά βέβαια να βάζει και τη δική της «πινελιά» στο περιβόητο «μήνυμα», με βάση το τι εξυπηρετεί τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με μια σημαντική όμως διαφορά που δεν πρέπει να προσπεράσουμε: Πέρα και πάνω από τις ιδιαίτερες «πινελιές» που βάζει και τώρα κάθε πλευρά στην «ερμηνεία» που κάνει στο εκλογικό αποτέλεσμα, υπάρχει και μια «κοινή συνισταμένη», που όχι απλά κυριαρχεί στις «αναλύσεις», αλλά γίνεται συστηματική προσπάθεια να ζυμωθεί στο μυαλό των εργαζομένων και του λαού σαν μια αναντίρρητη πραγματικότητα που δε χωρά αμφισβήτηση...
Συγκεκριμένα, πριν καλά - καλά κλείσουν οι κάλπες της Κυριακής, σύσσωμα τα αστικά επιτελεία, εντός και εκτός Ελλάδας, κόμματα και φορείς του εγχώριου κεφαλαίου, αστικά ΜΜΕ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων κρατών - μελών της, ανεξάρτητα από τις ενδοκαπιταλιστικές τους αντιθέσεις, έσπευσαν να καταλήξουν σε ένα κοινό «συμπέρασμα»: Ο ελληνικός λαός, λένε, έδωσε με την ψήφο του και με συντριπτική πλειοψηφία «ισχυρή εντολή» για την υλοποίηση της νέας «συμφωνίας στήριξης», την εφαρμογή δηλαδή του νέου μνημονίου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Με διαδικασίες «εξπρές» οι αποφασισμένες ανατροπές


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015

Αμεσα ξεκινάει ο «διάλογος» για τα εργασιακά, στις αρχές Οκτώβρη το πόρισμα των «σοφών» για το Ασφαλιστικό

Με την ανάληψη των καθηκόντων της την περασμένη Τρίτη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε καθαρό ότι Ασφαλιστικό και Εργασιακά αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες στο κυβερνητικό της έργο.

Στη συνέχεια, ο Γ. Κατρούγκαλος, παίρνοντας αμπάριζα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα μείωση των συντάξεων, ενώ στα σκαριά είναι και η νέα αντιασφαλιστική επιδρομή, που όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις βάφτιζαν «μεταρρύθμιση».

Στη νέα «μεταρρύθμιση», δηλαδή στη νέα αποδιάρθρωση σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, ρόλο έχει αναλάβει και η 12μελής Επιτροπή των «ειδικών» της Ασφάλισης.

Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, το πραγματικό αντιασφαλιστικό μενού ετοιμάζεται στο Μαξίμου, βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ, ενώ στην «Επιτροπή των σοφών» έχει ανατεθεί ο ρόλος του «λαγού» και της δήθεν «επιστημονικής τεκμηρίωσης» του νέου μοντέλου.

Πολύ περισσότερο που όλα τα σενάρια τα οποία διαρρέονται από την Επιτροπή - το πόρισμά της αναμένεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη - οδηγούν σε χειροτέρευση όλων των δεδομένων της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αντιλαϊκή επέλαση στις «πρώτες 100 μέρες»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2015
Η νέα συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - πατώντας και στις σχετικές προεργασίες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση - «ξαναζεσταίνει» τις αντιλαϊκές μηχανές, ενόψει της κατάρτισης του συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2016, που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη. Θα ακολουθήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, στο οποίο ενσωματώνονται τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης περιόδου, ενώ περί τα μέσα του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει και η πρώτη «αξιολόγηση» του μνημονίου από ΕΕ και ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, οι «πρώτες 100 μέρες» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελούν τη «φυσιολογική» συνέχεια στην πολιτική της όλο το προηγούμενο διάστημα, με κομβικό σημείο βέβαια την υπογραφή του νέου μνημονίου και της πρώτης δέσμης των αντιλαϊκών μέτρων.
Στο επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του 2015, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω «παρεμβάσεις»:

Η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 74 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Κυρ, 27/09/2015 - 14:17
Την επέτειο των 74 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) τίμησε το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτέμβρη, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με εκδήλωση στον χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.
Νωρίτερα, τα Παραρτήματα της Καισαριανής και των γύρω δήμων, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, συγκεντρώθηκαν με τα λάβαρά τους στην πλατεία της Καισαριανής (στην Παναγίτσα) και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Σκοπευτηρίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφανιών από τον δήμαρχο Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο, τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και από την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Νίκος Σοφιανός: Ο λαός, ανεξάρτητα από ό,τι ψήφισε, να μη νομιμοποιήσει αυτό που θα συμβεί

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Κυρ, 27/09/2015 - 13:18
«Ανεξάρτητα από ό,τι ψήφισε ο καθένας, ή τη στάση αποχής, δεν πρέπει να νομιμοποιήσει αυτό που συμβαίνει και αυτό που θα συμβεί», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρεμβάσεις του το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτική συζήτηση στην ΕΡΤ1.
Ο Νίκος Σοφιανός έκανε εκτενή αναφορά στη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα, με αιχμή το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σε αυτό το πλαίσιο κατήγγειλε τη συμφωνία όλων των κομμάτων στην επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, κάνοντας ειδική αναφορά στις αντιδραστικές θέσεις για το ασφαλιστικό, που εκφράζει η Ένωση Κεντρώων.
Ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι εκτός από τη λογική τού «ψήφισες και τώρα εισπράττεις», υπάρχει η άλλη λογική που λέει ότι «δεν μπορείς να βάλεις το κεφάλι σου στον πάγκο του χασάπη».

Γ. Γκιόκας: Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Κυρ, 27/09/2015 - 11:46 Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 27/09/2015 - 12:40
«Δεν πρέπει να βλέπουμε το δένδρο, δηλαδή το ένα ή το άλλο μέτρο, τα μνημόνια, τις κυβερνήσεις που τα υλοποιούν και τα κόμματα που τα ψηφίζουν, αλλά το δάσος, που είναι η οικονομία, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος υποχρεωτικά πρέπει να τσακίσει τον εργαζόμενο λαό», υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
«Άρα χρειάζονται ριζικές αλλαγές» τόνισε, εξηγώντας ότι το θέμα δεν είναι η συνταγή, το μείγμα, αλλά ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ταξικό πρόσημο: Διευκολύνουν την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Αναφέρθηκε στον ορυμαγδό των μέτρων που έχουν  την υπογραφή όλων των κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Σημείωσε ότι τα προηγούμενα μνημόνια πέτυχαν το στόχο τους, ο οποίος -όπως και του 3ου- είναι, τα βάρη της κρίσης της οικονομίας του κεφαλαίου να επωμιστεί και να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός, σημειώνοντας ότι «αυτό που κρύβουν από το λαό, είναι ότι για να αναπτυχθεί η οικονομία του κεφαλαίου, πρέπει υποχρεωτικά να τσακιστεί ο λαός και τα δικαιώματά του».

Η «Φολκσβάγκεν», τα βουβάλια και τα βατράχια...



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015

Η υπόθεση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν», που αποκαλύφτηκε και κυριαρχεί στα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρή και διδακτική. Σε μεγάλη μερίδα του Τύπου, με αφορμή αυτή την υπόθεση και το γεγονός ότι ήρθε στη δημοσιότητα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αναδεικνύονται οι μεγάλες οικονομικές και πολιτικές αντιθέσεις ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ. Κάνουν λόγο για «οικονομικό πόλεμο» για τα «μερίδια στην παγκόσμια αγορά», που αποτελούν το διακύβευμα αυτής της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και που βέβαια έχει εκδηλωθεί και με άλλες αφορμές. Εντύπωση, βέβαια, προκαλούν οι αναφορές στη χτεσινή «Αυγή» γύρω από αυτό το θέμα. Στο κύριο άρθρο της, λοιπόν, λέει: «Στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που το πεδίο μάχης και αντιπαράθεσης των δύο χωρών μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα, με τις συνέπειες να μην έχουν γίνει ακόμα πλήρως γνωστές. Σήμερα, κάποιοι επιμένουν πως η Ελλάδα μπορεί να βγει ακόμη και κερδισμένη από τον πόλεμο αυτό. Στο χέρι της είναι». Με λίγα λόγια, δηλαδή, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αφήνει να εννοηθεί ότι από την κόντρα και την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο καπιταλιστικούς κολοσσούς, η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη. Βέβαια, αυτό που έχει σημασία δεν είναι γενικά και αφηρημένα «η Ελλάδα», αλλά ο λαός της. Γιατί, πράγματι, κάποιοι στην Ελλάδα μπορεί να βγουν κερδισμένοι, αλλά αυτοί δε θα είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα...

ΚΕΡΚΥΡΑ: Κόβουν το νερό σε σπίτια, αφήνουν στο απυρόβλητο τους ξενοδόχους



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Νέα κρούσματα αφαίρεσης υδρόμετρων από σπίτια λαϊκών οικογενειών, με χρέη προς τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΕΥΑΚ), σημειώθηκαν την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη στην περιοχή Κανάλια, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή Αλεπούς - Καναλίων.
Στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή επισημαίνει: «Μετά την αφαίρεση υδρόμετρου την περασμένη βδομάδα ακόμα και από κάτοικο της περιοχής, που είναι άνεργος εδώ και πέντε (!!!) χρόνια και την άμεση αντίδραση κατοίκων, δυνάμεων του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Επιτροπής Αλεπούς - Καναλίων, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να υποσχεθεί ότι με εντολή δημάρχου θα σταματούσαν οι απάνθρωπες αυτές πρακτικές. Η υπόσχεση όμως κράτησε όσο και οι λίγες μέρες που απέμεναν μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

ΓΟΥΡΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Δημοτικό Κατάστημα Γουρνών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου. Με ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής Χερσονήσου να παραχωρήσει εκ νέου τον τομέα της διαχείρισης απορριμάτων στους ιδιώτες. Κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής, το βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Συντυχάκη Μανώλη, παραβρέθηκε και συμπαραστάθηκε στους εργαζόμενους. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε στους εργαζόμενους «ότι πρόκειται για συνειδητή, μεθοδευμένη δράση με στόχο την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και του εν λόγω τομέα ενώ εντάσσεται οργανικά στην πολιτική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης για την απελευθέρωση δομών των δήμων, που στοχεύει στην εξασφάλιση πεδίων κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων».

ΒΟΛΟΣ: Ανακοίνωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ για τον απολογισμό της διοίκησης Μπέου



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Η βιτρίνα δεν μπορεί να κρύψει την εγκατάλειψη

Να κρύψει το γεγονός ότι λειτουργεί ως συνδιαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της EE και να παρουσιάσει σαν «μεγάλη επιτυχία» κάποια ισχνή παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον του δήμου, η οποία απέχει πολύ από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, επιχείρησε η δημοτική αρχή Βόλου στον απολογισμό που έκανε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ομως, τα μεγάλα λόγια που είπε ο δήμαρχος Αχ. Μπέος τα διαψεύδει η ίδια η εικόνα της πόλης με τους ανοιχτούς κάδους, τα απροσπέλαστα πεζοδρόμια, τις διάσπαρτες εστίες ρύπανσης, τις ελάχιστες παρεμβάσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την εγκατάλειψη των χώρων πρασίνου - αναψυχής - άθλησης, τα ακατάλληλα δημόσια κτίρια και σχολεία κ.ά.
Οσο για τα μεγάλα έργα της πόλης - περιφερειακός, λιμάνι, προστασία κατοίκων Παλαιού Λιμεναρχείου, είσοδος της πόλης από την Αθήνα, βελτίωση της ποιότητας του νερού, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά, συντήρησης οδικού δικτύου κ.ά. - όλα παραπέμπονται στο μέλλον, με τον δήμαρχο να αποποιείται τις ευθύνες του και τη διεκδίκηση, «πετώντας το μπαλάκι», όπως συνηθίζει, στην κεντρική διοίκηση.

Διαμαρτυρία για το «Διακονία»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Διακονία» της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη διεξαγωγή στους χώρους του Διεθνούς Συνεδρίου για τη σχέση Επιστήμης και Θρησκείας, έκαναν χτες το πρωί οι απολυμένοι του ξενοδοχείου.
Οι απολύσεις έγιναν στις 30 Ιούνη και από τότε οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα με αίτημα την ανάκλησή τους, την καταβολή δεδουλευμένων, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τότε, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος ισχυρίζονταν ότι το ξενοδοχείο κλείνει γιατί δεν φέρνει τα αναμενόμενα κέρδη. Στην πραγματικότητα, η ΙΜ Θεσσαλονίκης σχεδίαζε αλλαγή χρήσης της επιχείρησης ή λειτουργία σε συνεργασία με επιχειρηματίες, απαλλαγμένη από τους «ακριβούς» εργαζόμενους, που δεν δέχτηκαν αλλαγή συμβάσεων για να δουλεύουν με ψίχουλα.

Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Νέα μέτρα - καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
Αντιμέτωπα με τη νέα φοροληστεία που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μάλιστα χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση θα βρεθούν από το αμέσως προσεχές διάστημα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της χώρας, με την καθημερινότητά τους να «στοιχειώνεται» από την απογείωση φόρων που ήδη υπάρχουν, αλλά και με την επιβολή νέων. Πρόκειται για το ένα από τα πλοκάμια της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, το οποίο θα συνδυαστεί μάλιστα και με την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Για την ώρα, οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις φτάνουν σε ποσά πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο και μάλιστα είναι ισόποσα μοιρασμένες ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες, βάσει όσων συμφώνησε η συγκυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ).
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί μία ακόμη απάτη ολκής το «επιχείρημα» της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης, περί «ισοδύναμων μέτρων» ή περί «φορολογικής δικαιοσύνης». Σε κάθε περίπτωση, τα όποια «ισοδύναμα» θα αντιστοιχούν σε «λύσεις» ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη, αφού το ένα μέτρο «αντικαθίσταται» με άλλο αντίστοιχης απόδοσης, χωρίς να θίγεται στο ελάχιστο η στρατηγική του κεφαλαίου. Επιπλέον, στην πραγματικότητα, τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα γίνονται με γνώμονα την επίτευξη «ποσοτικών» και «ποιοτικών» στόχων, την «αποδοτικότητα» δηλαδή της εγκληματικής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής επέλασης

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ: Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015

Δύο βδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κατάσταση στα σχολεία των Δήμων Θήβας και Τανάγρας παραμένει απαράδεκτη. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της και απαιτεί μια σειρά από άμεσα μέτρα για να λειτουργήσουν τώρα κανονικά όλα τα σχολεία.
Συγκεκριμένα, καταγγέλλει η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ:
«Σε επίπεδο Νομού Βοιωτίας, παραμένουν κενές ενενήντα έξι (96) θέσεις δασκάλων, εξήντα εννέα (69) θέσεις άλλων ειδικοτήτων του Δημοτικού και σαράντα πέντε (45) θέσεις νηπιαγωγών.
Το Ειδικό Σχολείο Θήβας υπολειτουργεί, καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια.
Τα νηπιαγωγεία Αγίου Θωμά, Ασωπίας, Πύλης, Σκούρτων, Τανάγρας και αεροδρομίου Τανάγρας είναι κλειστά. Ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων νηπιαγωγείων υπολειτουργεί. Επιπλέον, έχει ανασταλεί από πέρυσι η λειτουργία των νηπιαγωγείων Ελλοπίας και Ασκρης, λόγω έλλειψης παιδιών και εκπαιδευτικών, με κίνδυνο αυτά να καταργηθούν.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες εκφράζει άμεσα η δημοτική αρχή του Χαϊδαρίου. Απευθύνει έκκληση σε όλους τους Χαϊδαριώτες να συμβάλουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη, με την εξασφάλιση υλικής βοήθειας και στήριξης των προσφύγων. Εχει πάρει την πρωτοβουλία άμεσα να παραδώσει ρούχα, κουβέρτες και παιδικά είδη, που έχει συγκεντρώσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές στα σχολεία και τους πολίτες σε κάθε γειτονιά της πόλης, να συγκεντρώσουν κουβέρτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα, είδη ατομικής προστασίας ή όποια άλλη βοήθεια, μέχρι τέλος Οκτώβρη, σε κουτιά για να συγκεντρωθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία και να αποσταλούν για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων.
«Κανένας», επισημαίνει, «δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των προσφύγων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015

Η μετατόπιση των ευθυνών των αρμοδίων για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας, επαναβεβαιώθηκε στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, οπότε και συζητήθηκε το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης. Κατά τη συζήτηση, αναδείχτηκε εκ νέου το θέμα της άγριας εκμετάλλευσης των προσφύγων και μεταναστών από τα κυκλώματα διακινητών και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.
Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση σχετικά με το θέμα. «Από συζητήσεις και θεωρίες καλά πάμε! Και πράξη καμία...», σχολίασε στην τοποθέτησή του ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Δηλαδή - συνέχισε - εδώ υπάρχει μια τακτική να πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση στο Δήμο, ο Δήμος στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια στην κυβέρνηση και πάει λέγοντας... Και η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει, γιατί ο πόλεμος συνεχίζεται και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν. Και είδατε χτες, η ΕΕ, στην οποία όλοι προσμένετε ότι θα λύσει το πρόβλημα, αποφάσισε ότι τελικά θα πάρει μόνο 66.000 πρόσφυγες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Καμιά ανοχή στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και τα ψέματα που τη συνοδεύουν



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
«Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη γρήγορη υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου, που περιλαμβάνει πλήρη σφαγιασμό μισθολογικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, άγρια φορολογία στα λαϊκά νοικοκυριά, ιδιωτικοποιήσεις, ζεστό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Αυτός ο βαρύτατος λογαριασμός, που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να υπάρξει στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των τραπεζών, αποκαλύπτει το παραμύθι του κ. Τσίπρα περί "ισοδύναμων" και ενός "μοντέλου ανάπτυξης", που δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει και τα κέρδη των λίγων και τις ανάγκες των πολλών.

Το τηλεφώνημα του Ομπάμα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015

Χρειάστηκε να βγάλει ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος, για να μάθουμε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, και ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Μάθαμε, λοιπόν, ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της».
Επομένως, ένα το κρατούμενο ότι οι ΗΠΑ «προσδοκούν» να προχωρήσει στο ακέραιο η εφαρμογή του τρίτου αντιλαϊκού μνημονίου και όλων των μέτρων που έχουν μείνει «ουρά» από τα προηγούμενα. Ολα αυτά, βέβαια, για να υποβοηθηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, η οποία προϋποθέτει την παραπέρα φτωχοποίηση του λαού.
Από εκεί και πέρα, οι ΗΠΑ δηλώνουν με νόημα ότι στηρίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας εντός της Ευρωζώνης με τους «πιστωτές», προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και αυτό να καταστεί «βιώσιμο».
Θυμίζουμε ότι το «χαρτί» της αμερικάνικης στήριξης στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για «κούρεμα» του χρέους ήταν από τα βασικά που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, στα παζάρια με τους Ευρωπαίους.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Εκδήλωση στο ΕΜΠ με τη συμμετοχή της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Παρ, 25/09/2015 - 20:44
Στη Γερμανία, οι νέοι, ειδικά όσοι έχουν τελειώσει σχολεία κατάρτισης, δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον, γιατί κάτι τέτοιο μοιάζει με ουτοπία...
Κάθε χρόνο, πάνω από 300.000 νέοι βρίσκονται άνεργοι και μπαίνουν στο φαύλο κύκλο της επανακατάρτισης.
Το 70%  των φοιτητών, επειδή πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα περίπου 600 ευρώ το εξάμηνο, δουλεύουν παράλληλα σε μπαρ, εστιατόρια, σε άσχημες συνθήκες δουλειάς, χωρίς να υπάρχουν συνδικάτα, σωματεία, οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης. Οι ηγεσίες των συνδικάτων, όπου υπάρχουν, έχουν κατά κύριο λόγο σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, στρέφονται κατά της ταξικής πάλης, προβάλλοντας τη λογική της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού.
Το 30% των νέων κάνουν δουλειές άσχετες με το αντικείμενο στο οποίο έχουν καταρτιστεί. Το 16% των νέων πρέπει να δουλεύουν περισσότερο για να καλύψουν τις μέρες που πήγαιναν στο επαγγελματικό σχολείο, παρότι αυτές οι δύο μέρες τη βδομάδα αναγνωρίζονται από τον νόμο ως χρόνος εργασίας.

Χρ. Παναγιωτακοπούλου: Χρειάζεται να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Παρ, 25/09/2015 - 16:43
Την ανάγκη να εμποδίσει ο λαός τα μέτρα που έρχονται, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία, εξέφρασε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ 1, το πρωί της Παρασκευής 25 Σεπτέμβρη 2015.
Επισήμανε ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» θα είναι σε παράλληλη κατεύθυνση με το μνημόνιο. «Τι αντιστάθμισμα θα δώσεις σε έναν συνταξιούχο που του κόβεις το ΕΚΑΣ και τον οδηγείς στην ανέχεια;», αναρωτήθηκε.
Στην ίδια συζήτηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εμφανίστηκε άκρως προκλητικός, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό, αντί να ενδιαφέρεται να σώσει την κοινωνία. Μάλιστα, «πουλώντας τρέλα», υποστήριξε ότι το ΚΚΕ θα έπρεπε να συμμαχήσει με την κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, τα οποία θα «μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες» και θα «σώσουν τους Έλληνες».

Δεν ξεπλένονται



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015

Αφού έκαναν πρώτα σημαία τη σαπίλα τους, χτες εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι διάφοροι από το αστικό πολιτικό σύστημα με την παραίτηση του Δ. Καμμένου. Νικητές εμφανίστηκαν όσοι έδειξαν το σπασμένο κλαδί ενός δέντρου, εξαφανίζοντας το δάσος του αντικομμουνισμού, το δάσος του μίσους για το εργατικό κίνημα, κλαδάκια του οποίου είναι οι διάφοροι Καμμένοι με τις αντιδραστικές απόψεις τους.
Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει: Οσοι αγανάκτησαν εκ των υστέρων με όσα είχε γράψει ο Καμμένος είναι οι ίδιοι που τον έχουν χειροκροτήσει στις αντικομμουνιστικές κορόνες του. Είναι αυτοί που έσπευσαν να υιοθετήσουν προβοκάτσιες για τα «ρόλεξ» του Κουτσούμπα, είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν ότι οι απεργίες κλείνουν τα εργοστάσια, έχουν αλλεργία για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θέλουν το λαό εγκλωβισμένο σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές π.χ. «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», χειροκροτητή διάφορων εκδοχών της αστικής πολιτικής. Σ' αυτήν τη σούπα όλοι οι καλοί χωράνε γιατί όχι και ο Καμμένος. Εδώ χωράει η Τζάκρη, που, έχοντας ψηφίσει τρία μνημόνια, αποφάνθηκε πως «το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με το λαό», αφού είχε ήδη - πριν μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ - αποφανθεί ότι «ο λαός έδωσε την εξουσία σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γιατί δεν πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις», αντίθετα με το ΚΚΕ, που, όπως είπε, «είναι συνεπές στον σταλινισμό».

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Αμεση ενίσχυση των πληγέντων ζητά το ΚΚΕ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
Εικόνα εκτεταμένης καταστροφής αντίκρισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Στεργίου, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος, που επισκέφτηκε ξανά χτες το νησί της Σκοπέλου, το οποίο επλήγη από τη σφοδρή νεροποντή το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Οπως έλεγαν, μιλώντας με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, πληγέντες κάτοικοι, όσο περνάνε οι ώρες από τη στιγμή που με τρόμο στα μάτια έβλεπαν τους τεράστιους όγκους νερού να έρχονται καταπάνω τους, τόσο πιο φανερό γίνεται το μέγεθος της καταστροφής. Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις υποδομές του νησιού, όπως στο λιμάνι, σε δρόμους, δίκτυα ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, υδροδότησης, αποχέτευσης, αλλά και σε επιχειρήσεις, σπίτια, καλλιέργειες. Ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας φέρουν οι κυβερνήσεις, αλλά και η Τοπική Διοίκηση που μόλις πριν από λίγες μέρες αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα όπως ζητούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και για την άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ ζητάει, επίσης, για τους πληγέντες να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, να υπάρξει προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ και τα δημοτικά τέλη και ρύθμιση των δανείων, να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό στο Δήμο Σκοπέλου με τις απαραίτητες ειδικότητες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.