Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

«Τώρα το θυμήθηκε το ΚΚΕ..;»



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015

Το ΚΚΕ, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις και το κυοφορούμενο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο - πρόγραμμα - συμφωνία - σύμβαση - «γέφυρα» ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν, διοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο ενάντια στην αντιλαϊκή συμφωνία ανάμεσα σε συγκυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ένωση, που όχι μόνο δεν πειράζει ούτε μία τρίχα από τους προηγούμενους νόμους που έχουν ψηφιστεί, στο πλαίσιο των μνημονίων, αλλά προετοιμάζει για νέα δεινά που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.
Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ την Τετάρτη κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων, των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων που απορρέουν από αυτά και είναι η ουσία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια κίνηση απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κόμματος. Μια κίνηση που αποτελεί στήριγμα στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου, που αφήνει άθικτο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και για τη διεκδίκηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες την περίοδο της κρίσης.
* * *
Με αφορμή αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ήδη ακούγονται πολλές φωνές που κατηγορούν το Κόμμα και λένε: «Τώρα θυμήθηκε το ΚΚΕ να οργανώσει κινητοποίηση; Τι έκανε τόσα χρόνια;» Και μάλιστα, ενώ μέσα σε μερικές μέρες, η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους» σχεδίασαν και συναποφάσισαν όσα συναποφάσισαν, αυτή η προπαγάνδα επιχειρεί να δημιουργήσει συνειρμούς - εκτός τόπου και χρόνου - ότι τώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το καλό της χώρας, τώρα κάποιοι - και εννοούν το ΚΚΕ - δημιουργούν πρόβλημα... Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ σαφώς δημιουργεί πρόβλημα και βάζει εμπόδια σε όσους απεργάζονται αντιλαϊκά σχέδια, σε όσους καλούν το λαό να κάνει θυσίες για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Πάντα το έκανε και πάντα θα το κάνει...
Ομως, ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, εάν και κατά πόσο «το ΚΚΕ τώρα το θυμήθηκε...»

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Μειωμένες προσλήψεις στους Δήμους το 2015 κατ' εφαρμογή μνημονιακών νόμων Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας!



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015

Περιορισμό των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 10% στους δήμους και τις περιφέρειες για το 2015 σε σχέση με το 2014, ζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, με προχτεσινή εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».
Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο γίνεται αναφορά στους νόμους 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο) με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο νόμο 4093/2012 «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016» με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Το υπουργείο, λοιπόν, επικαλείται αυτούς τους μνημονιακούς νόμους και ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10%.
Η εγκύκλιος αφορά το προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ουσιαστικά βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό». Υπηρεσίες που είναι ήδη υποβαθμισμένες και οι ανάγκες δεν καλύπτονται, όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα άθλησης, πολιτισμού κ.λπ.
Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλεται αντίτιμο στους εργαζόμενους. Πρέπει να επισημάνουμε ότι και με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση απόψεων, όπως αυτή του Στ. Μάνου με την οποία συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Την ίδια ώρα διατηρείται η αναλογία 1 προς 5 για κάθε πρόσληψη, που παγιώνει το μειωμένο προσωπικό στους δήμους και τις υποβαθμισμένες κατ' επέκταση υπηρεσίες.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψεΝα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια



Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
Σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο...
Εντός των επόμενων δύο - τριών ημερών η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της ως προς το αν θα φέρει στην ελληνική Βουλή για συζήτηση και έγκριση τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν (με τις διαδικασίες «κατεπείγοντος» και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), που κατάγγελλε απ' τη θέση της αντιπολίτευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», δήλωσε επ' αυτού: «Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δύο, τρεις μέρες - επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα - θα το αποφασίσουμε και θα το μάθετε και εσείς»...
Απέφυγε μάλιστα να απαντήσει για το αν η επικύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης θα γίνει τελικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες που θα το ανακοινώσουμε. Εχει να κάνει με τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Βουλή. Θα το μάθετε μέσα στις επόμενες δύο, τρεις ημέρες», απάντησε στο σχετικό ερώτημα.
Καθώς η κυβέρνηση δείχνει απροθυμία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, τα διάφορα σενάρια γύρω απ' το συγκεκριμένο ζήτημα καλά κρατούν. Βουλευτές φέρεται να εισηγούνται τη μη εμπλοκή της Βουλής στη διαδικασία αυτή, καθώς κάτι τέτοιο... θα τους εξέθετε, ενώ κατ' άλλους θα επέσυρε νομικές δεσμεύσεις με ακαθόριστες συνέπειες. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές που φέρεται να καταψήφισαν ή να επέλεξαν λευκό στην ενδεικτική ψηφοφορία που ζήτησε προχτές, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις. Βουλευτές που όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν αυτή τους την επιλογή, τηρώντας την ίδια στάση, εφόσον η συμφωνία έρθει κανονικά για έγκριση στη Βουλή. Ανάμεσά τους και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ψήφισε «κατά» στην ΚΟ, η οποία μάλιστα προ ημερών είχε αποφανθεί ότι «αυτή η Βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει»!
Το θέμα απασχόλησε τόσο την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι πρόκειται για «νομικό και όχι πολιτικό» ζήτημα. Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου ψηφίστηκε απ' τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη και άρα δεν συντρέχει λόγος μιας νέας ψηφοφορίας!
ΚΚΕ: Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Για το ζήτημα αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ για τη μη μισθολογική αναγνώριση μεταπτυχιακού και διδακτορικού στους αναπληρωτές στην ειδική αγωγή που εργάζονται με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ





Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα: Μη μισθολογική αναγνώριση μεταπτυχιακού και διδακτορικού στους αναπληρωτές στην ειδική αγωγή που εργάζονται με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Σοβαρότατο ζήτημα έχει προκύψει και αφορά στην μισθολογική αναγνώριση του μεταπτυχιακού και διδακτορικού για τους αναπληρωτές στην ειδική αγωγή που εργάζονται με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μέχρι τον προηγούμενο Ιούνιο αναγνωρίζονταν μισθολογικά το μεταπτυχιακό κα το διδακτορικό, ωστόσο προέκυψε για την φετινή σχολική χρονιά η εκκρεμότητα της μισθολογικής αναγνώρισης για τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού που είχαν προσληφθεί με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, παρότι υπήρχε πρόβλεψη από το κονδύλι του προγράμματος για να καλυφθεί αυτή η δαπάνη και σε καμία περίπτωση δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με απόφαση λοιπόν, των προηγούμενων Υπουργών, Λοβέρδου, Μητσοτάκη και Χαρδούβελη, το ποσό αυτό δεν αναγνωρίστηκε και υπήρξε άρνηση να το αποδώσουν στους δικαιούχους. Η υπόθεση δεν είχε τελεσιδικήσει και είχε παγώσει.
Η νέα κυβέρνηση, επικύρωσε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και στερεί, με αυτόν τον τρόπο,  το  ελάχιστο αυτό ποσό που είναι όμως αναγκαίο για τον κάθε εργαζόμενο. Σε μια περίοδο, μάλιστα που τα αδιέξοδα και τα προβλήματα είναι εκρηκτικά και η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών είναι ζητούμενο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός εάν προτίθεται να ανακαλέσει την άδικη και απαράδεκτη απόφαση να μην αναγνωριστεί  μισθολογικά το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό των αναπληρωτών της ειδικής εκπαίδευσης και να αποδοθούν άμεσα τα χρήματα στους εργαζόμενους.

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Γκιόκας
Σταύρος Τάσσος

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στον «ΑΝΤ1»

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Πέμ, 26/02/2015 - 10:19Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 26/02/2015 - 14:20
Δείτε εδώ τη συνέντευξη
Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, την Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015. 
Παρατίθεται η συνέντευξη:

Χαιρετισμός του Μ Θεοδωράκη για το συλλαλητήριο του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων στην Αθήνα.



Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015

Ο Μίκης Θεοδωράκης απέστειλε χτες στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον εξής χαιρετισμό για το συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα το ΚΚΕ στο Σύνταγμα:
«Χαιρετίζω τη συγκέντρωση που θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Σύνταγμα με στόχο την πρόταση Νόμου για την κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ότι αν και πέρασε ένας μήνας από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία στη Βουλή της Αριστεράς (γενικά) στη χώρα μας, εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω προδοτικές δεσμεύσεις:

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να δοθούν αποζημιώσεις για το εμπάργκο στη Ρωσία




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015

Κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και άλλων μικρομεσαίων αγροτών που επλήγησαν από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και τα αντίμετρα, ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ερώτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από την ελληνική κυβέρνηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ανακοινώθηκαν ενισχύσεις - ψίχουλα για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από τις οποίες αποκλείονται οι μικροκληρούχοι αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία των ζημιωθέντων, αφού προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί αυτή η πενιχρή αποζημίωση είναι οι δικαιούχοι να διατηρούν τουλάχιστον 10 στρέμματα επιτραπέζιων ροδάκινων ή/και νεκταρινιών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ




Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Παράνομη παρακράτηση ΦΠΑ και απλήρωτες παραγωγές αγροτών της Καστοριάς.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς καταγγέλλει ότι πάνω από ένα χρόνο η επιστροφή του ΦΠΑ 2012 των 156 δικαιούχων αγροτών μελών της ΕΑΣ Καστοριάς είναι σε  προσωπικό λογαριασμό της πρώην διευθύντριας της ΕΑΣ Καστοριάς και δεν αποδόθηκαν ποτέ στους 156 αγρότες στους οποίους ανήκουν.
Έχουν γίνει κινητοποιήσεις με σκοπό να αναδειχτεί το θέμα και να επιληφθεί το κράτος και να δοθεί κάποια λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει αποτέλεσμα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΥΛΙΡΟΥ




Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410








ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  Θέμα: Μη ασφαλής πρόσβαση στο νέο κτήριο του Λυκείου Φιλύρου, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 Μετά από πολύχρονη αναμονή για την ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργίας του νέου κτηρίου του Λυκείου Φιλύρου, στη Δημοτική Κοινότητα Φιλύρου, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, μαθητές και γονείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, αυτό της μη ασφαλούς πρόσβασης στο σχολείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΚΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ






Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410







ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα: Σε αναστολή λειτουργίας οδηγείται η καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.
Σε αναστολή της λειτουργίας της, οδηγείται πλέον, η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Να σημειωθεί πως για τη λειτουργία της κλινικής απαιτείται η ύπαρξη ενός τουλάχιστον γιατρού Επιμελητή Α΄ ή Διευθυντή και με αυτόν τον οριακό τρόπο λειτουργίας, δούλευε μέχρι σήμερα. Όμως έπειτα από την άδεια άνευ αποδοχών για ένα έτος, που έλαβε η Διευθύντρια, η κλινική οδηγείται σε αναστολή της λειτουργίας της.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να καταργηθούν τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, οι εφαρμοστικοί νόμοι και η δανειακή σύμβαση




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015


 Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ

Η Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής

Στην Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής της Πρότασης Νόμου για την «Κατάργηση των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων πλαισίων δημοσιονομικής στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων - καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων», που κατέθεσε χτες στη Βουλή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνονται τα εξής:

Το ΚΚΕ, συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, για μια ακόμη φορά καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εν συνεχεία.

Με την ίδια πρόταση νόμου το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια, των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων.

Στην ουσία, όλα αυτά τα μέτρα εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα.

Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε μια φάση που εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις, την προηγούμενη περίοδο, αλλά η εφαρμογή τους εμποδίστηκε, καθυστέρησε από την ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης.

Επομένως, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ αποτελεί συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015

Παρέμβαση του Σ. Ζαριανόπουλου στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 12/02/2015 παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναδεικνύοντας ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του Eurogroup είναι επέκταση του μνημονίου και συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η συμφωνία Eurogroup - ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αντιλαϊκή, υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι επέκταση του υπάρχοντος μνημονίου με επιτήρηση τρόικας, όπως κι αν ονομασθούν.

Ε, όχι και έτσι



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
Οπως η σουπιά που ρίχνει το μελάνι της για να θολώσει τα νερά, έτσι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα ότι η συμφωνία με τους «θεσμούς» του κεφαλαίου (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σηματοδοτεί μια «αλλαγή πορείας που θα ανακουφίσει το λαό».  
Ομως, είναι πρόκληση να προσπαθεί να φορτώσει στο λαό την ευθύνη για τις συμφωνίες που υπογράφει, με το επιχείρημα πως ο λαός στις εκλογές έδωσε σαφή εντολή για συμφωνία και όχι ρήξη με την ΕΕ!
Αλήθεια, ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ: Τον ψήφισαν, γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή στρατηγική των μνημονίων; Οτι θα συνεχιστούν η επιτήρηση, η τρόικα με άλλο όνομα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις; Τον ψήφισαν γνωρίζοντας ότι θα αφήσει απείραχτο όλο το μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο; Τους νόμους και την πολιτική που φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στο λαό; Πώς νιώθουν, άραγε, σήμερα που την ψήφο τους την αξιοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, κοροϊδεύοντάς τους κατάμουτρα;

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Αστικά ΜΜΕ: Είδαν «φως» και λάλησαν



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015

Σταθερά προσανατολισμένα ταξικά στη στήριξη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου τα αστικά ΜΜΕ ούτε στιγμή δεν δίστασαν να στηρίξουν προπαγανδιστικά τη νέα κυβέρνηση. Παρά τις όποιες αποχρώσεις, κριτικές παρατηρήσεις και συμβουλές. Επιασαν, λοιπόν, δουλειά προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να βάλουν πλάτη στη «σκληρή» διαπραγμάτευσή της αλλά και να διαλαλήσουν τα αποτελέσματά της.
Μάλιστα, μια μέρα πριν από τη μέρα συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη, το ηλεκτρονικό «Βήμα» προετοίμαζε: «Συμφωνία ανάσα. Ξεπερνιέται ο σκόπελος της 28ης Φεβρουαρίου - Ασφαλείς οι τράπεζες». Μια μέρα μετά, στις 21 Φλεβάρη, όλες οι αστικές εφημερίδες σημείωναν τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων να προκαλέσουν ασφυξία στη χώρα» και τα συνοδευτικά ρεπορτάζ εξυμνούσαν την Λαγκάρντ - του ΔΝΤ που έχει «λαμβάνειν» - για τη μεσολάβησή της να βρεθεί λύση.
***
Η αστική προπαγάνδα - σ' αυτήν την κρίσιμη φάση - δεν λειτούργησε μόνη της. Είχε απόλυτη ενίσχυση - στα όρια των «προπαρασκευαστικών πυρών» (σ.σ. για όσους έχουν τη σχετική γνώση) - από το ίδιο το Μαξίμου: Ο Θ. Καρτερός, με άρθρο του στην «Αυγή» κατέφυγε σε ένα εκτός κάθε ορίου τέχνασμα: Πήρε το γνωστό από παλιά προπαγανδιστικό ερώτημα «μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα, να λες τις κάνεις εσύ για την πατρίδα» και στη θέση της «πατρίδας» έβαλε την κυβέρνηση, για να αξιώσει όχι μόνο από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας να αποδείξουν ότι αγαπάνε την κυβέρνηση με πράξεις!
***
Με βάση την κυβερνητική αφήγηση, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση απέφυγε την παγίδα και αντί να βρεθεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση υπέγραψε συμβιβασμό», οι αναλυτές στον αστικό Τύπο ανέλαβαν να εμφανίσουν τον «συμβιβασμό» και ως νίκη!
Διαβάζουμε, λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ που «περνάει στο στάδιο της πραγματικής ωρίμανσης». Διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονται να συγκρίνουν - επαινώντας - για τις μεταλλάξεις του, τον Τσίπρα με τον Γιόσκα Φίσερ των Πρασίνων της Γερμανίας, αυτόν που στην κορύφωση της καριέρας του αξίωνε να ενταθούν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία (σ.σ. θέλουν για κάτι να μας προειδοποιήσουν ενόψει ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή;) να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Στο αποκορύφωμα κι αφού έχουν διατεθεί ήδη (στο «Βήμα») 20 σελίδες στο θέμα, δίνονται στην κυβέρνηση συμβουλές για το πώς θα φέρει σε «πανικό το Βερολίνο» (σ.σ. επί λέξει!) προσλαμβάνοντας δικηγορικά και διαφημιστικά γραφεία.
***

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Καταγγελία του ΚΚΕ για τις αντικομμουνιστικές διώξεις σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας





ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015


Παρέμβαση - καταγγελία για τις διώξεις σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας και τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία σε ειδική συνεδρίαση εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, V. Groysman.

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, παίρνοντας το λόγο τόνισε: «κ. Groysman στη χώρα σας, την οποία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ε. Μπροκ, στην παρουσίασή του, χαρακτήρισε ως χώρα ικανή να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, η αντιδραστική κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται κι από φασιστικές δυνάμεις διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Στην ίδια χώρα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου, που εκδικάζει την πολιτική δίωξη της ουκρανικής κυβέρνησης ενάντια στο ΚΚ Ουκρανίας, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ότι στις 16 και 17 Φλεβάρη, ο ίδιος και άλλοι δικαστικοί υποβλήθηκαν σε έρευνα στα γραφεία τους, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προσωπικά τους αντικείμενα. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες αυτές και αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις. Αλλοι 10 δικαστές του ίδιου δικαστηρίου ζήτησαν εξαίρεση από τη συγκεκριμένη δίκη, στηρίζοντας τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Η ΕΕ που επικαλείται υποκριτικά και επιλεκτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα, όποτε θέλει να τα χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών της, ανάμεσά τους και στην Ουκρανία, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, έχει συνάψει Συμφωνία σύνδεσης με την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ: Μετά το «κούρεμα» ζητάνε και τα ρέστα!



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
Να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά repos «συστήνει» η κυβέρνηση
«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας ζητάνε και το βόδι»! Τη λαϊκή αυτή παροιμία κάνει πράξη η κυβέρνηση με τη στάση της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί δηλαδή να τα ενισχύσει οικονομικά, καθώς πολλά απ' αυτά βρίσκονται στο «κόκκινο» και μάλιστα καταφεύγουν αρκετές φορές σε εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλλουν τις συντάξεις, η κυβέρνηση τους ζητά να δεσμεύσουν ό,τι ρευστό έχουν σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τα οικονομικά του Δημοσίου.
Η κίνηση έγινε από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που με έγγραφό του στις 17 Φλεβάρη ζητά από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (και όχι μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία) να χρηματοδοτήσουν επί της ουσίας το κράτος, τοποθετώντας τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε «repos», με το δέλεαρ ενός επιτοκίου που θα ξεπερνά ετησίως το 2%.
Στη συνέχεια, με σχετικό έγγραφό του, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, στις 19 Φλεβάρη, καλεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς που υπάγονται στο υπουργείο του να ανταποκριθούν στην πρόταση του ΟΔΔΗΧ και να τοποθετήσουν το ρευστό τους σε κρατικά repos 15νθήμερης διάρκειας τουλάχιστον.
Αυτά γίνονται τη στιγμή που αρκετά Ταμεία στο τέλος κάθε μήνα ψάχνουν να βρουν τρόπους για να συμπληρώσουν το κονδύλι των συντάξεων, καταφεύγοντας και σε δανεισμό. Μένει να δούμε αν η συγκεκριμένη πρόταση σημαίνει την απαρχή μιας νέας μεθόδευσης σε βάρος των αποθεματικών που έχουν απομείνει στα Ταμεία, μετά τη χρόνια λεηλασία τους, υπό το πρόσχημα της οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά, όπως δηλαδή συνέβη και στην περίπτωση του PSI!
Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα χρειάζεται να επαγρυπνούν και να μην επιτρέψουν οι εισφορές τους, από τις οποίες προέρχονται τα αποθεματικά των Ταμείων, να γίνουν βορά στη «δημοσιονομική σταθερότητα» του αστικού κράτους.