Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Έφτασε (και) ο ΟΟΣΑ...



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Aνχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την 11η Φεβρουαρίου, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό και, τέλος, να αναφερθεί στη δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά τη θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.
Η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καλεί τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ να της δώσει «τεχνογνωσία» σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις» που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε, όμως, ότι το ίδιο έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε, μάλιστα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο ΟΟΣΑ συγκρότησε μια εργαλειοθήκη με 50 μεταρρυθμίσεις, που πρότεινε στην κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το Μάρτη του 2014, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ενσωμάτωσε -όπως έλεγε ο ίδιος- το 82% αυτών των προτάσεων σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ: Καμία δράση σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015

Αμεση ήταν η απάντηση του Δήμου Πατρέων στη νέα επίθεση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία με ανακοίνωσή της εμπλέκει τη δημοτική αρχή στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος σε 25 παιδικούς σταθμούς της χώρας και στο οποίο συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες. Στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ προγράμματος της «Δημιουργικής Απασχόλησης» θα αυξηθεί κατά τρεις ώρες το ωράριο των σταθμών με τους υφιστάμενους εργαζόμενους, ενώ θα παρέχεται απογευματινό φαγητό την ώρα που η πλειοψηφία των σταθμών δεν μπορούν να το παρέχουν ούτε καν κατά την πρωινή ζώνη απασχόλησής τους.
Η δημοτική αρχή, απαντώντας στην επίθεση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, προχώρησε στο εξής σχόλιο:
«Η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να υλοποιήσει δράσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών και άλλων υπηρεσιών, που χρησιμοποιούνται ως όχημα για την είσοδο διαφόρων ΜΚΟ ή Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) στη λειτουργία τους.
Είναι αυτονόητο για μια δημοτική αρχή που παλεύει για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, που καταργεί τα τροφεία για τις λαϊκές οικογένειες, να μη σκεφτεί να υλοποιήσει κανένα μέτρο που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των παιδαγωγών, που προκαλεί προβλήματα στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών μας.
Σαν νέα δημοτική αρχή, παραλάβαμε σε εξέλιξη το συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν έχουμε υλοποιήσει καμία δράση.
Είμαστε αποφασισμένοι, παρά το όποιο οικονομικό κόστος, να μην υλοποιήσουμε δράσεις σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Παρέμβαση για τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις σχετικά με το διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου». Οπως τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση, με διαδικασίες εξπρές και χωρίς να ενημερωθούν πλήρως τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τούς ζητήθηκε να εγκρίνουν τη διενέργεια διαγωνισμού και των τευχών δημοπράτησης για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο.
Στην ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Στις 16.1.2015 η ΤΕΡΝΑ παραδίδει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τη Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μαζί με τα σχετικά έγγραφα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και την ίδια μέρα εκδίδεται πρόσκληση συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για την Τετάρτη 21.1.2015, για να εγκρίνει τη Σύμβαση προϋπολογισμού κοντά στα 150 εκατομμύρια ευρώ και να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη για τα περαιτέρω και τις υπογραφές.
Σημειώνουμε ότι δεν δίδονται στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ούτε η Σύμβαση ούτε άλλα σχετικά έγγραφα, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν γνώμη. Η πλειοψηφία με διαδικασίες εξπρές τα αποφασίζει.

Περιοδεία του ΚΚΕ στην ΕΒΖ της Ορεστιάδας



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Συνάντηση με τη διοίκηση του ζαχαρουργείου της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ) στην Ορεστιάδα πραγματοποίησε χτες, Παρασκευή, αντιπροσωπεία της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση γύρω από τη δύσκολη κατάσταση και τον ορατό κίνδυνο η φετινή χρονιά να χαθεί για την τευτλοκαλλιέργεια.
Ο Φλεβάρης είναι μήνας ιδιαίτερα κρίσιμος για τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς στη διάρκειά του πρέπει να προμηθευτούν σπόρο και να προετοιμάσουν τα χωράφια τους. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί το σύνολο των χρημάτων για την περσινή σοδειά, την οποία παρέδωσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η νέα τιμολογιακή πολιτική, δημιουργεί σοβαρές καθυστερήσεις και κινδύνους να μη σπαρθούν τεύτλα τη φετινή χρονιά, με ανάλογο αντίκτυπο στα εργοστάσια της ΕΒΖ.
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επεσήμαναν την ανάγκη να παρθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για να πληρωθούν οι αγρότες και να εξαγγείλει η κυβέρνηση τη νέα τιμολογιακή πολιτική, προκειμένου να ξεκινήσει η τευτλοκαλλιέργεια, λαμβάνοντας υπόψη πως τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά.

ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στάση εργασίας χτες για τις απολύσεις



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της κοινοπραξίας στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις. Οι εργασίες στο Μετρό έχουν σταματήσει από την 1η Δεκέμβρη του 2014, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία ζητά τη διάλυση της σύμβασης, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» δεν αποδέχεται το αίτημα και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε νομική αντιπαράθεση.
Την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα. Χτες ήταν να απολυθούν άλλοι 50 και μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη άλλοι 100 από τον κατασκευαστικό τομέα και 100 από τις αρχαιολογικές εργασίες. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται στο αίτημα της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις, που κατέθεσε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η συζήτηση του εργοδοτικού αιτήματος πήρε 20ήμερη παράταση.
Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Με αφορμή τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ «καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, νεολαίας για την ανάκληση των απολύσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο έργο».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ: Καταστρατηγεί τη Συλλογική Σύμβαση Ανακοίνωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ



 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων σε υπηρεσίες υγιεινής, και συγκεκριμένα στο βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΜΒ, επιχειρεί η δημοτική αρχή Βόλου. Με την ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει, οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού (καθαριότητα, αποχέτευση κλπ.) ορίζονται σε 32, με πενθήμερο, λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο βιολογικό καθαρισμό εργάζονται σε ένα χώρο βεβαρυμένο με τοξικό και μικροβιακό φορτίο, για το όποιο προβλέπονται αυστηρές διατάξεις ελέγχου και προστασίας.

ΤΡΟΪΚΑ: Δεν κάνει το σχήμα τη διαφορά



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015
 «Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης». Τη λαϊκή ρήση θυμίζουν οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαφαινόμενη αντικατάσταση της τρόικας, με τη μορφή που τη μάθαμε, από ένα άλλο σχήμα. Ο ευρωβουλευτής του Δ. Παπαδημούλης σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι είναι «ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντικατάσταση της τρόικα "με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο"».
Το συμπέρασμα αυτό βγάζει από απάντηση της Κομισιόν σε ερώτησή του και σηκώνει κουρνιαχτό για να κρύψει ότι το πρόβλημα δεν είναι η τρόικα καθαυτή - που στο κάτω κάτω εκπροσωπούσε την ίδια την ΕΕ κατά τα 2/3 (τα τρία μέρη της τρόικας είναι ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) - αλλά η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, που με ή χωρίς τρόικα, δεσμεύει τα κράτη - μέλη της σε μια πορεία υπαγορευμένη απ' τις ανάγκες των μονοπωλίων. Όπως παραδέχτηκε ο Μ. Σουλτς, σε συνέντευξή του χτες στα «Νέα», «η τρόικα είναι ένα εργαλείο, δεν πρέπει να συζητάμε για εργαλεία, πρέπει να συζητάμε για το περιεχόμενο...».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δεν έχουν μνημόνιο, έχουν φτώχεια




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015

Με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια, η κατάσταση της εργατικής τάξης βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία το μαρτυρούν. Σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, ήδη 3,1 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που στη Γερμανία έχει οριστεί στα 979 ευρώ καθαρά για ένα άτομο και 2.056 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Οι σχετικές αναφορές στο γερμανικό Τύπο κάνουν λόγο για ακόμα χειρότερη κατάσταση στο σύνολο του πληθυσμού. Πάντα σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής, ένας στους πέντε, δηλαδή 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 20,3% του πληθυσμού, ζούσαν, το 2013, με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην πράξη, αυτό σήμαινε αδυναμία να πληρώσουν το νοίκι τους, να πληρώσουν για θέρμανση, ενώ τρέφονταν με ένα πλήρες γεύμα μέρα παρά μέρα. Αν παρθεί υπόψη ότι στον υπολογισμό του ορίου φτώχειας, δηλαδή των 976 ευρώ, περιλαμβάνεται και το εισόδημα από κρατικές κοινωνικές παροχές, όπως το επίδομα στέγης και το επίδομα τέκνων, το πραγματικό εισόδημα από μισθούς είναι πολύ χαμηλότερο. Με δεδομένο ότι η γερμανική οικονομία χρησιμοποιείται ως πρότυπο οικονομίας που έχει κατακτήσει υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, γίνεται κατανοητό ότι οι βεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως οι χτεσινές του Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ, ότι θα κάνει τα πάντα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα με βάση το πρότυπο, μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει. Η, αλλιώς, γίνεται και έτσι καθαρό ότι ανταγωνιστικότητα και κοινωνική ευημερία είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Αυτό για όσους επιμένουν πως αρκεί μια άλλη διαχείριση για να γίνει ο καπιταλισμός ανθρώπινος.


Οι λεονταρισμοί και η πραγματικότητα



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Το «κράτος έχει συνέχεια» και δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, αφού, παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων, κουμάντο στη χώρα συνεχίζουν να κάνουν τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ο «καπνός», που σηκώθηκε αυτές τις μέρες με αφορμή το έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη θέση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν μπόρεσε να κρύψει τελικά την ευθυγράμμισή της με τη γραμμή της ΕΕ. Τι συνέβη πραγματικά; Κατέληξαν στην ανανέωση των ήδη επιβεβλημένων κυρώσεων έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και στη δυνατότητα διεύρυνσής τους στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών το Φλεβάρη. Ο ίδιος ο νέος Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, και οι αξιωματούχοι της ΕΕ μίλησαν για «έναν καλό συμβιβασμό». Δηλαδή, οι λεονταρισμοί της συγκυβέρνησης κατέληξαν στο να μπει η υπογραφή της στις ίδιες κυρώσεις που είχε ψηφίσει και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μια απόφαση η οποία στηρίζεται δήθεν στις ανθρωπιστικές αρχές της ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα εντάσσεται στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με την καπιταλιστική Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών και των ενεργειακών πόρων της περιοχής, με θύματα τους λαούς, ανάμεσά τους και τον ελληνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «παρά τις γενικές αντιρρήσεις της Ελλάδας επί του κειμένου, θα το αποδεχτεί, επιθυμώντας τη διαφύλαξη της ενότητας της ΕΕ».

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Διαχείριση της φτώχειας από τον Γ. Κατρούγκαλο

ΠΗΓΗ 902.gr Δημοσίευση: Παρ, 30/01/2015 - 19:06 Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 30/01/2015 - 20:22
 Αποκαλυπτικός ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά τη συνάντηση του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
«Εξήγησα στην ΑΔΕΔΥ ότι δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση της κατάστασης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.
Απόλυτα συνεπής με τα ψίχουλα που περιέχονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε στους συνδικαλιστές ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί, αλλά όχι ως προς την αποκατάσταση των απωλειών. Όπως είπε, η δημιουργία ενός νέου μισθολογίου που θα αποκαθιστά τις απώλειες δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτό που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση, είναι μόνο κάποιες θεσμικές και δομικές αλλαγές.