Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
Στους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών, της Κατάρτισης και της Μα
θητείας απευθύνεται η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της, με την οποία εξορμούν τα μέλη της Οργάνωσης στις σχολές, καλώντας τους σπουδαστές να οργανωθούν και να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων:
«Ολοι εμείς που ζούμε και ξέρουμε τι σημαίνει εγκατάλειψη και υποβάθμιση στη σχολή, προβλήματα στην πρακτική, τις ειδικότητες, εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς, που βιώνουμε τη φτώχεια στο σπίτι, είμαστε πολλοί.
Ολοι εμείς, εάν ενωθούμε και παλέψουμε, είμαστε μια τεράστια δύναμη. Μαζί με τους συναδέλφους μας, από την πρώτη μέρα στη σχολή και στη δουλειά, να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά.
Γιατί έχουμε δικαίωμα να μάθουμε, έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πρακτική, έχουμε δικαίωμα να δουλέψουμε, έχουμε δικαίωμα να πληρωνόμαστε για να ζούμε μια αξιοπρεπή ζωή.
Γιατί δικαιούμαστε:
-- Χρηματοδότηση για όλες τις σχολές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για σύγχρονα εργαστήρια, υποδομές, βιβλία. Για να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για αναλώσιμα και υλικά. Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενα γεύμα σε όλες τις σχολές. Δωρεάν στέγαση για όσους βρίσκονται μακριά από τις πόλεις τους.

-- Ολοι οι σπουδαστές να μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση, η οποία να είναι οργανικά ενταγμένη στη μάθηση. Να αποτελεί, δηλαδή, διαδικασία για να μάθουμε την τέχνη μας και όχι να αξιοποιούνται οι πρακτικάριοι από τους εργοδότες σαν τσάμπα εργατικά χέρια. Για όλη τη διάρκεια της πρακτικής, να υπάρχει Ασφάλιση και πληρωμή με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πενθήμερο, επτάωρο για όλους τους πρακτικάριους και μαθητευόμενους.
-- Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης δημόσιο και δωρεάν. Με αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών στη βάση της εξέλιξης της τεχνολογίας και πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Πρακτική άσκηση με βάση την ειδικότητα, με εποπτεία της σχολής και του υπουργείου. Κανένα εμπόδιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Δεν τους ζητάμε χάρη και δεν τους κάνουμε τη χάρη να μας τα στερούν».
Η ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές:
«Να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να κάνουμε τα δικά μας!
Είναι η ώρα να δυναμώσουμε την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση παντού στις σχολές και τους χώρους δουλειάς.
Με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε τμήμα, ειδικότητα, τάξη.
Με εκλογή εκπροσώπων για την οργάνωση του αγώνα, των διεκδικήσεων, της δραστηριότητας.
Με αγωνιστικούς συλλόγους. Με συντονισμό των σχολών μας!
Πιο μαχητικά και μαζικά, μαζί με τα σωματεία, το ΠΑΜΕ, που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, κόντρα στις απαιτήσεις των εκμεταλλευτών, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις κυβερνήσεις που την στηρίζουν».
Και μεταξύ άλλων η ΚΝΕ καταλήγει στην ανακοίνωση:
«Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Η χώρα μας έχει πολλές παραγωγικές δυνατότητες, έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύπτονται οι ανάγκες μας, εάν βγουν από τη μέση οι εκμεταλλευτές και το σύστημά τους, εάν πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας οι εργαζόμενοι.
Ετσι όλα τα παιδιά θα μορφώνονται ως τα 18 και μετά θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να υπάρχει, δηλαδή, ένας τύπος σχολής για όλες τις ειδικότητες, που τα χρόνια σπουδών θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες του κάθε επαγγέλματος.
Ετσι κανένας νέος, κανένας τεχνίτης δε θα περισσεύει. Θα εξασφαλίζεται σε όλους σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς ανεργία και ανασφάλεια. Η ολόπλευρη μόρφωση, η υγεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία θα είναι εξασφαλισμένα για όλους τους νέους.
Γι' αυτή την προοπτική αξίζει σήμερα να παλέψουμε!».