Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Καραμπινάτα ψέματα σε βάρος της αγροτιάς



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Με καραμπινάτα ψέματα και παραπλανητικές υποσχέσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να τιθασεύει το κύμα οργής και αγανάκτησης που έχουν προκαλέσει στην αγροτιά τα αντιαγροτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Οι μικρομεσαίοι αγρότες σ' όλη τη χώρα ξεκίνησαν κατά τόπους κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν πανελλαδικά στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων - μαζί με τα άλλα που προωθούνται μέσω της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, όπως το πετσόκομμα των επιδοτήσεων/ενισχύσεων έως 50% μέχρι το 2019, οι νέοι αποκλεισμοί από τις επιδοτήσεις και οι νέοι περιορισμοί στην παραγωγή κ.ά. - θα τους πετάξει, πολύ γρήγορα, στον Καιάδα της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος, ώστε να προχωρήσει παραπέρα η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα του τρίτου μνημονίου κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προωθούνται άμεσα από την κυβέρνηση, είναι: Φορολογία από 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Υπερτριπλασιασμός της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος, από 27,5% μέχρι και 100%. Τριπλασιασμός της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ. Εχουν προηγηθεί άλλα μέτρα που πάρθηκαν πρόσφατα, όπως: Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από το 13% στο 23%. Κατάργηση της Επιστροφής Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, που σημαίνει αύξηση των αγροτικών εξόδων για καύσιμα πάνω από 40%. Αύξηση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Επέκταση του ΕΝΦΙΑ σε αποθήκες και χωράφια.

***
Το μεγάλο «παραμύθι» που διακινεί η κυβέρνηση είναι ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη λήψη «μέτρων ελάφρυνσης» των αγροτών. Διευκρινίζει, όμως, ότι αυτοί που θα τύχουν αυτής της «ελάφρυνσης» θα είναι μόνο οι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Και «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις ΕΕ - κυβέρνησης, θα θεωρούνται όσοι το ποσοστό του εισοδήματός τους από γεωργικές δραστηριότητες είναι, τουλάχιστον, στο 50% του συνολικού και όχι στο 35%, όπως ισχύει έως σήμερα. Με άλλα λόγια, οι όποιες - και αν - «ελαφρύνσεις» που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση, δεν θα αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος μικρών και μεσαίων αγροτών, οι οποίοι, επειδή το αγροτικό εισόδημα δεν τους φτάνει για να επιβιώσουν, αναγκάζονται να βρουν και αλλού δουλειά (να κάνουν μερικά μεροκάματα στην οικοδομή, σε καφετέριες κι άλλα μαγαζιά και βιοτεχνίες, ν' ανοίξουν ένα καφενείο, ένα μικρό συνεργείο στο χωριό κ.ά.), προκειμένου να το συμπληρώσουν. Στα μέτρα «ελάφρυνσης» - όπως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, δηλώνει - περιλαμβάνονται: Παραμονή του συντελεστή φορολόγησης στο 13%, αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις (μέχρι σήμερα ήταν στα 12.000 ευρώ, αλλά καταργήθηκε με το νέο μνημόνιο), αφορολόγητες οι εξισωτικές αποζημιώσεις και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Διεύρυνση των εκπτώσεων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα με βάση τα βιβλία εσόδων - εξόδων, η κράτηση των οποίων είναι, πλέον, υποχρεωτική για όσους έχουν έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ. Στις εκπτώσεις θα συμπεριληφθεί, πέραν των άλλων, η τεκμαρτή οικογενειακή αμοιβή για αγροτικές εργασίες, ενώ θα υπάρξει και συντελεστής αποσβέσεων για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και άλλων πάγιων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους νέους αγρότες για τα πρώτα τρία χρόνια δραστηριότητας. Αύξηση της κατώτερης αγροτικής σύνταξης κατά 60 ευρώ, μέσω της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» για όλους, που θα πάρουν και οι αγρότες (η μέση σύναξη του ΟΓΑ υπολογίζεται σε 330 ευρώ, ενώ η «εθνική σύνταξη» θα είναι 390 ευρώ).
***
Η «αγωνία» της κυβέρνησης για την εξεύρεση μέτρων «ελάφρυνσης» των αγροτών στόχο έχει αφενός να διασκεδάσει τις αγροτικές αντιδράσεις, να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες στους μικρομεσαίους αγρότες ότι μπορεί να δει καλύτερες μέρες στο πλαίσιο των μνημονίων και της ΚΑΠ της ΕΕ κι ενώ την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας θα κατέχει το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά ενδιαφέρεται και για διευκολύνσεις τους καπιταλιστές αγρότες. Και, βεβαίως, η διεκδίκηση και εφαρμογή αυτών των μέτρων στόχο δεν έχει τη σωτηρία των μικρομεσαίων αγροτών από το ξεκλήρισμα, αλλά το αντίθετο: Αποσκοπεί στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γης και της παραγωγής, στην ενίσχυση, ακόμα περισσότερο, των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών. Διότι, για παράδειγμα, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, πολύ λίγο θα ωφελήσει - και, πάντως, δεν πρόκειται να σώσει από το ξεκλήρισμα - τον μικρό και μεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο, ο οποίος το πολύ να εισπράξει από 2.000 έως 10.000 ευρώ το χρόνο. Θα ωφελήσει, όμως, παρά πολύ τον μεγαλοαγρότη, γενικότερα τον κάτοχο μεγάλης αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, ο οποίος μπορεί να εισπράττει από 100.000 μέχρι και 200.000 ευρώ επιδοτήσεις και άλλες ενισχύσεις. Κι ας μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων της ΕΕ πάνε στο 20% των δικαιούχων στη χώρα μας, που είναι μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, ενώ το υπόλοιπο 20% μοιράζεται το 80% των δικαιούχων που είναι μικρομεσαίοι αγρότες. Επίσης, πρόσθετο βάρος, παρά ελάφρυνση, μπορεί να αποβούν για τον μικρομεσαίο αγρότη οι φορολογικές εκπτώσεις δαπανών, καθώς, π.χ., για να του αναγνωριστεί ως τεκμαρτή δαπάνη η οικογενειακή αγροτική εργασία, θα κληθεί να πληρώσει, μαζί με την «τσουχτερή» εισφορά στον ΟΓΑ και την αμοιβή στο λογιστή για την κράτηση των βιβλίων εσόδων - εξόδων, αλλά και βαρύ «εργόσημο»...

Π. Ρ.